Jacques Hanegraaf is komend weekend één van de speciale gasten tijdens de expositie Wielerdorp Rijsbergen
Jacques Hanegraaf is komend weekend één van de speciale gasten tijdens de expositie Wielerdorp Rijsbergen Foto: Archief Wielerdorp Rijsbergen

Expositie Wielerdorp Rijsbergen wederom met speciale gasten

Door: Sandra Broosus algemeen

RIJSBERGEN - Tijdens de openstelling van afgelopen zondag waren we vereerd om wederom een aantal speciale gasten te mogen ontvangen in onze expositie Wielerdorp Rijsbergen.

Speciaal waren oud renners Sandra Rombouts en Jos van Aert naar het Cultuurhistorisch Centrum de Weehgreyse gekomen om daar hun prachtige wielerverhalen en herinneringen te delen met de bezoekers. Ook tijdens de openstelling van het komende weekend zullen er weer een aantal bijzondere gasten aanwezig zijn om u als bezoeker mee te nemen in hun bijzondere wielerhalen. Dit maal zullen Jacques Hanegraaf, Emiel Kerstens, Jos van Bergen en Arjan Backx aanwezig zijn.

Jacques Hanegraaf & Emiel Kerstens
Het was Kiske Haast en zijn bijzondere prestaties in de Tour de France die er voor zorgde dat beide beide heren begonnen met wielrennen. Als kinderen speelde Jacques en Emiel zelf hun Tour de France. Gewoon de sturen van de fietsen om draaien en keihard rondjes fietsen in gekleurde shirtjes. Emiel stapte om zijn 12e voor het eerst op een groene Libertas racefiets. Dat was voor Jacques waar hij ook van droomde en zo kreeg na er zelf ook voor gewerkt te hebben van zijn vader zijn eigen koersfiets. Het was Jacques die uiteindelijk het meest uit zijn wielercarrière wist te maken. Op jongen leeftijd wist hij al twee keer Nederlands Kampioen te worden, won hij de Amstel Gold Race en reed hij in het geel tijdens de Tour de France.

Janus & Piet Braspennincx
Janus Braspenninckx (1903-1977), geboren in Zundert, maar destijds woonachtig in Rijsbergen, kan beschouwd worden als de promotor van de wielersport in Rijsbergen. Hij was zowel wegrenner als baanrenner. Piet Braspennincx (1943) is de zoon van Janus Braspennincx, ook hij werd een bekend profrenner. Zo was hij o.a. ploeggenoot van Jan Janssen bij Pelforth, later fietsend bij Caballero. Mede dankzij de prachtige verzamelingen van Jos van Bergen en Arjan Bakx zijn er van beide wielerhelden prachtige foto’s en relikwieën in de expositie te vinden. Ook zij zijn beide zondag aanwezig om u als bezoeker te verwennen met prachtige verhalen over ‘De Brasjes’.

Openingstijden
De speciale gasten vertellen u graag komende zondag meer over al wat de wielersport hun aan mooie herinneringen heeft gegeven. De expositie Wielerdorp Rijsbergen is tot 28 januari steeds op zondag te bezoeken van 14.00 tot 17.00 uur. Ook tijdens de kerstdagen zijn de deuren van het oude gemeentehuis aan de Sint Bavostraat 18 geopend van 12.00 tot 16.00 uur. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief