Foto: Stijn Peeters

Stijn Peeters zoekt Vincents engagement

  algemeen

ZUNDERT - Van 5 t/m 28 januari exposeert Stijn Peeters in de Van GoghGalerie de resultaten van zijn verblijf als ‘artist-in-residence’ in Zundert. In december 2017 werkte hij in het gastatelier van het Van GoghHuis aan een omvangrijke serie grafische prenten (etsen en monotypes) waarin hij Van Goghs, maar ook zijn eigen, engagement onderzoekt.


Stijn Peeters (Valkenswaard, 1957) herkent zich in Van Goghs betrokkenheid bij de zwakkeren in de samenleving. Vincent keek daarvoor naar illustraties uit Engelse tijdschriften en het werk van kunstenaars als Millet, De Groux en Boughton. Op zijn beurt zocht Stijn Peeters naar die originelen en de vertalingen daarvan in het werk van Van Gogh. Hij vond de spitters, houtsprokkelaars, vuurstokers en zakkendragende mijnwerkersvrouwen. De scènes met deze figuren aan de zelfkant van de maatschappij kopieerde hij naar Van Gogh en vertaalde ze bovendien naar de actualiteit. Zo ontstonden taferelen met zwaarbepakte vluchtelingen (‘The bearers of the burden’) die nu om onze sympathie en mededogen vragen. Daarmee verplaatst Peeters het engagement van Vincent van Gogh naar de 21e eeuw.
De tentoonstelling van Stijn Peeters opent op vrijdag 5 januari om 17.00 uur en is daarna tot en met 28 januari te bezoeken van woensdag t/m zondag (12-17 uur).

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief