Van links naar rechts Dré Godrie, Mariska van Nijnatten en Yvonne Matthijssen in de nog kale loods. FOTO CORINE ROKS
Van links naar rechts Dré Godrie, Mariska van Nijnatten en Yvonne Matthijssen in de nog kale loods. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Vaandelfeest voor het eerst in een loods

Door: Addo Sprangers 112 Meldingen

ZUNDERT - Een buurtschap buiten de grenzen van de gemeente Zundert heeft dit jaar de eer het vaandelfeest te organiseren. Voor het eerst wordt het feest in een loods gevierd, met als klapstuk de onthulling van het vaandel waarmee het bloemencorso 2017 officieel wordt afgesloten. Buurschap Schijf is er klaar voor. Op zaterdag 13 januari krijgt hun (jury- en publieks)overwinning een finishing touch en dit alles in het thema 'Op handen gedragen'.

DOOR CORINE ROKS

"De locatie werd al op 3 september bepaald, direct nadat we met onze wagen het bloemencorso 2017 hadden gewonnen. Met een biertje werd geproost op de loods van Dré Godrie uit Klein Zundert", laat een van de organisatoren, Mariska van Nijnatten uit Schijf, weten.

Voorwaarde

Het buurtschap van de winnende wagen Bloemencorso Zundert heeft de taak het vaandelfeest te organiseren met als voorwaarde dat het festijn plaatsvindt op Zunderts grondgebied. Een mooi moment voor buurtschap Schijf het roer eens helemaal om te gooien. Dré Godrie hierover: "Vroeger behoorde onze grond bij Schijf, maar door de herverkaveling vallen we nu onder de gemeente Zundert. Het voordeel van deze plek is de bereikbaarheid voor ons buurtschap. Iedereen kan met de fiets komen, of zelfs lopend."

Brandveiligheid

Er kleefden wel wat haken en ogen aan deze plek. Van Nijnatten hierover: "Het vaandelfeest is voor alle buurtschappen, in totaal twintig, een afsluiter van het corsojaar. Reken maar op zo'n vijfhonderd feestgangers. Er moest een vergunning worden aangevraagd. Ook op het gebied van brandveiligheid moeten er maatregelen genomen worden, zoals brandwerende doeken waarmee we de ruimte aankleden." Van Nijnatten wijst naar de grote klapdeuren die vanwege de brandveiligheid de schuifdeuren gaan vervangen. Noodverlichting, EHBO, toiletten en parkeerbeheer zijn een greep uit de verschillende voorzieningen die op 13 januari present zijn. De plaatsing van een frietkot maakt deel uit van het draaiboek.

Stijl

De loods wordt geheel in de stijl van de winnende wagen 'Op handen gedragen' ingericht. De dresscode voor deze avond is dan ook toepasselijk: 'touch of turquoise'. Het feest begint om 19.30 uur en duurt tot 1.00 uur. Rond de klok van acht uur start het officiële gedeelte, waarbij het vaandel door de loco-burgemeester van de gemeente Zundert, Jan Aarts, wordt onthuld.

Yvonne Matthijssen uit Schijf licht een tipje van de sluier: "Een ontwerp van Sander van Hooijdonk, Huub van Caam en Maikel van de Korput, de ontwerpers van onze wagen. Het vaandel is een verwijzing naar onze trofee, uitgewerkt in een creatief concept."

Middagprogramma

In de middag warmt buurtschap Schijf zich alvast op bij 't Wapen van Schijf. "Een programma voor jong en oud,met spelletjes en een corsoartiest met Hollandse nummers. Hierna vertrekken we met z'n allen op de fiets naar ons feestadres in Klein Zundert. Daar wacht ons de erehaag van alle buurtschappen, een stukje traditie."[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief