Repelsteeltjes zingt het lied 'Al Honderd Keer'.
Repelsteeltjes zingt het lied 'Al Honderd Keer'. Foto: Joyce van Gils

Repelsteeltjes speelt jubileumvoorstelling 'Repelsteeltje'

Door: Janny Mathijssen algemeen

ZUNDERT - Maandenlang zijn de jongeren uit Zundert al aan het repeteren voor de voorstellingen die over een paar weken plaatsvinden. Dit jaar weet de groep weer een unieke vertaling van een bekend sprookje ten tonele te brengen. De Zundertse jeugdtheatervereniging bestaat inmiddels al 20 jaar. Dit jubileum kan stichting Repelsteeltjes natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Dit is de reden dat Repelsteeltjes een jubileumvoorstelling speelt.

Het verhaal
Om het 20-jarig bestaan te vieren, speelt Repelsteeltjes het stuk 'Repelsteeltje' waarmee de vereniging destijds haar primeur had. Uiteraard ziet de bezoeker niet exact dezelfde voorstelling als 20 jaar geleden. Het creatieve team is het afgelopen jaar flink aan de slag gegaan om het alom bekende verhaal van begin tot eind te herschrijven. De basis van het verhaal dat de gebroeders Grimm ooit bedachten, is hetzelfde gebleven. De arme molenaar uit het dorp raakt op een dag in gesprek met de koning. Om zijn status op te krikken, beweert de molenaar dat hij een dochter heeft die van stro goud kan spinnen. Dit bevalt de koning dus hij nodigt hen samen uit op het paleis. Als Marieke (de dochter van de molenaar) het goud spint, mag zij trouwen met prins Joost. Wanneer Marieke wordt opgesloten in een kamer vol stro barst ze in tranen uit. Ze kan namelijk helemaal geen goud spinnen van stro... Als er plots iemand tevoorschijn komt slaat de sfeer om. "Ik kan je wel helpen, maar ik wil er wel iets voor terug" zegt de onbekende. Marieke offert een dierbaar sieraad op en in een mum van tijd vult de kamer zich met goud. Dit is voor de koning echter niet genoeg; hij wil meer goud! Marieke offert wederom een dierbaar bezit op maar nog steeds is het niet genoeg. Voor de derde keer spinnen betaalt Marieke helaas een hoge prijs. Ze offert haar meest dierbare bezit op. Om dit bezit terug te verdienen, krijgen de dorpelingen drie dagen de tijd om de naam van de toverdwerg te raden. Gaat het de dorpelingen lukken om de naam te raden? En trouwt Marieke met prins Joost of wordt één van de hofdames straks zijn vrouw? Hoe het verhaal afloopt kunt u over een paar weken gaan bewonderen. Omdat het stuk een jubileumvoorstelling is, zal er tijdens de voorstellingen subtiel worden teruggeblikt op voorgaande jaren. Karakters uit voorgaande producties passeren de revue en afsluitend aan de laatste voorstelling vindt de feestelijke Repel-reünie plaats.

Kaartverkoop
Als u de voorstelling 'Repelsteeltje' wil bewonderen, kunt u kaarten kopen bij de theaterkassa van 'Bij Ons… in Zundert' of u kunt ze bestellen via www.cczundert.nl/tickets. De voorstellingen vinden plaats op 14, 15, 20 en 21 april. De zondagvoorstelling begint om 14.00 uur, de andere voorstellingen beginnen om 19.00 uur.
Wilt u de reünie bijwonen? Dit kan door u op te geven via www.repelsteeltjes.com
Houd voor updates rondom de voorstellingen en de reünie de facebookpagina van Repelsteeltjes in de gaten (www.facebook.com/repelsteeltjes). [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief