Afbeelding
Foto: Kees Nouws

In vliegende vaart over Airport Breda International

Door: Janny Mathijssen algemeen

ZUNDERT - Tot diep in de nacht zullen komende zaterdag de rallyauto's weer door het West Brabantse land scheuren, met als hoogtepunt de befaamde 'Nacht van Achtmaal'. Airport Breda International, voorheen vliegveld Seppe, fungeert als uitvalsbasis. Als nevenactiviteit wordt er vanaf 10u op het vliegveld een GTC Rally Festival gehouden waar van alles en nog wat op het gebied van de autosport te zien en te beleven is.

DOOR HENK KETELAAR

Naast de GTC Rally, die om 14u in volle vaart met een spectaculaire en overzichtelijke showproef van start gaat, wordt er vanaf 10u voor het eerst een GTC Rally Festival gehouden. Tientallen exclusieve sportwagens staan dan op het vliegveld in de Supercar paddock naast elkaar te flonkeren. Een soortgelijk festival is dit jaar ook gehouden bij de Jumbo Racedagen op Zandvoort. Het is niet uitgesloten dat de moedigste eigenaars met hun supercar een sprintje trekken op het vliegveld. De entree voor dit festival is bij de prijs van de GTC Rally inbegrepen.

Keus
"In overleg met de rallypiloten hebben wij ervoor gekozen om het evenement op één dag te houden. Deze keuze heeft organisatorische voordelen. Wij kunnen nu in een korter tijdsbestek, met gelijke inspanningen en middelen hetzelfde rallyspektakel bieden. De piloten hebben het voordeel dat zij geen dure overnachtingskosten hebben. Dus ook eerder geneigd zijn om aan onze rally mee te doen," vertelt John Elst, voorzitter van het organiserend comité, over de gemaakte keus.

GTC-rally
De GTC Rally telt vijf verschillende klassementsproeven. De wedstrijd start met een dubbele lus van drie klassementsproeven, te beginnen met de spectaculaire rondkoers, inclusief over een uitdagende strook onverharde weg op het vliegveld (4,00 km). Daarna trekt de caravaan de grens over naar Kalmthout (7,41 km), een proef die vorig jaar zijn intrede deed, om dan via Rucphen-Klappenberg (14,11 km) terug te keren. Deze lus, met tussendoor een service op Breda International Airport, wordt twee keer gereden.
Het avondgedeelte telt drie lussen van twee proeven: Rijsbergen (12,88 km) en Achtmaal (22,55 km). Het zwaartepunt ligt weer op het sfeervolle Achtmaal. Daar gaat bij Café Den Thuur de marathonproef van start welke in drie keer wordt gereden. Kort na middernacht zal daar de winnaar van de GTC Rally 2018 bekend zijn.

Parallelle rally's
Naast de GTC-rally wordt er op die dag ook een Jumbo ShortRally en een Historic & Legend Rally gehouden. Deze rallyauto's rijden hetzelfde parcours en zorgen voor een compleet rallyspektakel waar het bij de passages niet lang wachten is op de voorbij rijdende coureurs.

FIA Benelux Rally Trophy
De GTC Rally, telt mee voor de Europese FIA Benelux Rally Trophy. Deelnemers aan deze rally maken kans op een plek in de finale van de European Rally Trophy. De GTC-rally telt dit jaar twaalf klassementsproeven waarbij over een lengte van 160 kilometer om het snelst tegen de klok wordt gereden. Meer info: www.gtcrally.eu



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief