Afbeelding

Column Schalk Makelaardij: Buitenkansen

Door: Sandra Broosus Bedrijvig Nieuws

Een woonboerderij, volop speelruimte voor de kinderen, een paard, wat kippen en rust. Ik droom van wonen op het platteland. En met mij dromen veel mensen daarvan. Een aantal heeft die droom waargemaakt. De verkoop van woningen in het buitengebied zat de afgelopen jaren in de lift. Maar hoe lang nog? Ook hier stuwt de krapte de prijzen op. En regels voor buiten wonen en werken lijken soms te knellen. Om dat landelijke droombeeld te behouden, moeten we buitenkansen zien op het platteland.

Wie denkt dat grote veranderingen zich vooral in de stad afspelen, heeft het mis. Zo komen er steeds meer regels voor dierenwelzijn en milieu. Boeren moeten de nodige investeringen doen om hun bedrijfsvoering daarop aan te passen. De kleine boerderijtjes zijn verdwenen en grote agrarische bedrijven komen ervoor in de plaats. Of neem de nieuwe energiebronnen. Hard nodig om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Maar voor windmolens en akkers met zonnepanelen is in de stad geen plaats. Het platteland heeft die ruimte wel. En zo verandert het landschap. Daarnaast vergrijst ook de plattelandsbevolking. Ouderen vertrekken naar de bebouwde kom. Maar er zijn niet altijd opvolgers voor het bedrijf. Gevolg: veel agrarische bedrijfsgebouwen staan leeg. En leegstand leidt tot verloedering. Wordt de groene droom van buiten wonen zo langzamerhand zwart?

Niet zo somber! Want geen verandering zonder nieuwe kansen. Leegstaande gebouwen zijn prima in te zetten voor recreatiedoeleinden, bijvoorbeeld een bed&breakfast of kinderspeelparadijs. Wat te denken van nieuwe kleinschalige bedrijvigheid: lokaal vlees, bier brouwen en biologische groenten. En ook zorg is mogelijk op het platteland. Een zorgboederij als dagbesteding of een woon-zorgcombinatie voor ouderen.

Er zijn mogelijkheden genoeg, je moet alleen wel de weg weten. Vaak is er een bestemmingsplanwijziging nodig en zijn er landschappelijke regels voor de beplanting. Of er ligt asbest op daken van schuren dat verwijderd moet worden. En als koper kun je verplicht zijn een deel van de stallen en schuren te slopen. De regels verschillen per gemeente. En de ene gemeente is flexibeler in de hantering van die regels dan de andere gemeente. Het platteland biedt echte buitenkansen voor wonen, werk én recreatie. Als boeren, burgers en overheden samen gaan voor kwaliteit en het platteland op de schop durven te nemen, dan blijft het er heerlijk om te vertoeven. Ik help u graag om die schop te hanteren en uw plattelandsdroom waar te maken.

Elly van Dongen

assistent agrarisch makelaar



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief