Afbeelding

Column Hanneke Marcelis: 'Oppassen'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

De meest verwende hamster van de wereld woont in Breda. Zijn baasjes zijn mijn broer en schoonzus. Zijn naam is Hapje. En laatst mocht hij twaalf dagen uit logeren. Eén keer raden bij wie.

Nou is oppassen niet per se mijn ding. Maar oppassen op een dwerghamster is een heel ander verhaal. Ik vind Hapje namelijk een ideaal huisdier. Overdag slaapt hij alleen maar. En aangezien ik dan werk, hoef ik dus geen schuldgevoel over te houden aan mijn afwezigheid. En dan 's avonds, wanneer ik neerplof op de bank, laat hij zijn schattige gezichtje zien. Dan wringt hij de zonnebloempitten die ik voor hem in een dennenappel heb geduwd ongeduldig los, en duwt hij ze in zijn hamsterwangen. Dan laat hij zich door me oppakken, en rent hij rondjes over mijn schoot. Zo'n diertje mag je best twaalf dagen aan me overlaten.

Mijn broer had alleen wel één kleine kanttekening, toen hij de gigantische bak met het minuscule diertje in mijn woonkamer kwam zetten. "Ohja. Zorg wel dat er niets mee gebeurt. Als hij dood gaat, is heel onze vakantie verpest. En mijn vriendin vergeeft het je nooit." Ohja. Natuurlijk. Dankjewel hè, voor die tip. Ik voel geen enkele druk.

Ik weet nog dat ik zelf ooit mijn vis uit logeren heb gegeven. Ik was een jaar of negen. We gingen op vakantie en mijn oma zou Blubmans wel verzorgen. Maar na drie dagen was hij dood. Mijn oma in paniek, en mijn tante dus op zoek naar een look-a-like. En daar zal vast veel moeite in gestoken zijn, hoor. Maar ik had het binnen twee tellen door toen we thuis kwamen. Tranen met tuiten. En een traumatische ervaring rijker. Maar het waren tranen die zouden verbleken bij het verdriet van mijn schoonzus als er iets zou gebeuren met Hapje. De toekomst van onze hechte familieband hing twaalf dagen af van het leven van één dwerghamster.

Inmiddels is Hapje alweer een paar dagen naar huis. De huiskamer voelt leeg nu die grote bak verdwenen is. Ik mis het geluid van het zachte gekrabbel in het zaagsel. En ik verveel me 's avonds een beetje op de bank. Maargoed. Een hamster die er niet meer is, kun je ook niet per ongeluk kwijtraken. Je kunt er niet meer op gaan zitten. Of laten stikken in een stuk komkommer. Dat is dan toch ook wel weer een fijn idee.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief