Jonge monniken op weg naar werk 1948. FOTO ARCHIEF ABDIJ MARIA TOEVLUCHT ZUNDERT
Jonge monniken op weg naar werk 1948. FOTO ARCHIEF ABDIJ MARIA TOEVLUCHT ZUNDERT Foto: archief Abdij Maria Toevlucht Zundert

Lezing over Het Rijke Roomse Leven door Ad Rooms

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

ZUNDERT - Op dinsdag 18 september organiseert Heemkundekring de Drie Heerlijkheden een lezing over dit onderwerp in de zaal van café Neefs in Zundert. De lezing wordt gehouden door Ad Rooms, in het verleden werkzaam als journalist bij De Stem.

Ad heeft meer dan 750 columns geschreven over het Rijke Roomse Leven en daarnaast ook nog eens vijf boeken. Voor deze lezing kan Ad putten uit een rijke bron met verhalen en anekdotes, hij zal ook enkele zaken behandelen die zich hebben afgespeeld in de parochies van ons heem.

Er is de laatste jaren veel veranderd maar het is nog maar relatief kort geleden dat de Rooms-katholieke kerk een grote stempel drukte op het dagelijkse leven van iedereen. Bijna alle verenigingen hadden een geestelijk adviseur, nagenoeg iedereen ging 's zondags naar de kerk, de pastoor en de kapelaans waren, gevraagd of ongevraagd, overal bij betrokken en hadden ook veel invloed. Iedereen van de al wat oudere generaties kan zich dit nog herinneren. Ook tegenwoordig worden kinderen gedoopt en doen ze hun communie, wordt er getrouwd en zijn er kerkelijke uitvaarten. De kerk heeft nog altijd een plaats in de samenleving alhoewel deze een minder prominente is dan vroeger. Vooral de jongeren maar ook veel dertigers weten niet veel meer van het hoe en waarom van het geloof en de bijbehorende rituelen. Natuurlijk kan niet alles worden behandeld maar na deze lezing zullen we wat meer te weten zijn gekomen over zaken zoals het weekblad De Engelbewaarder, de kindsheidoptochten, opvallende boekjes die waarschuwen voor de ‘gevaren’ van het voetballen, de langdurige preken, het scapulier, de betekenis van miswijn, pesjonkelen, de biecht enz.

Ad is een gelouterde spreker en weet dit met humor en kennis van zaken te brengen, wellicht dat zijn lezing nostalgische herinneringen aan een nog recent verleden naar boven zal brengen.

De zaal is open vanaf 19.30, de lezing begint om 20.00 uur en is gratis voor de leden van de Heemkundekring. Locatie: de zaal van café Neefs, Molenstraat 129 4881 GD in Zundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief