algemeen

HARMONIE

Er is op z'n Zunderts gezegd iets 'merakels' aan de hand.

Onze 175-jarige Harmonie 'Nut en Vermaak' en Het Zunderts Toneel sloten een verbond dat iets heel moois opleverde: de schitterende muziektheater-voorstelling HARMONIE.

Na het bijwonen van de première voelde ik me begeesterd, ontroerd en gesticht!

De zo verschillende grootheden als de Harmonie en HZT zijn erin geslaagd om een volmaakte symbiose aan te gaan ( een symbiose is volgens van Dale: 'Het verschijnsel dat twee ongelijksoortige organismen leven op of in elkaar tot wederzijds voordeel'). Dit is een perfecte omschrijving van wat er in "HARMONIE" gebeurt. Spelers en dansers worden gedragen door de muzikanten en andersom.

Alles aan deze voorstelling klopt. Alle disciplines: licht en geluid, vormgeving, kostuums, camerawerk, soundscape, productie, publiciteit (sorry als ik iets vergeet) dragen vakkundig bij aan deze voorstelling, die 'om door een ringetje te halen' is.

Eigenlijk verdienen alle 80 medewerkers het om genoemd te worden en een veer in hun reet te krijgen. Ik beperk me tot de drijvende krachten van HARMONIE.

Peter Dictus, het mastermind achter deze onderneming schreef een fascinerende tekst. Hij bedacht een concept waarbij de 'boodschap' over een Harmonie als metafoor voor De Samenleving zeer geraffineerd verwerkt is. Nergens leest hij het publiek de les. Steeds komt de 'boodschap", en die bevat belangwekkende zaken die eenieder aanbelangen, organisch voort uit de scènes.

Corné van Sprundel,, de bevlogen regisseur, heeft een glasheldere voorstelling gecomponeerd, een sprekend geheel dat tot de verbeelding spreekt.

Het speelplezier van spelers, dansers en muzikanten spat, mede door van Sprundels toedoen, van het toneel af. Onder zijn bezielende leiding durfden de muzikanten hun comfortzone, veilig achter hun lessenaar, te verlaten. Niet zo evident. Al musicerend in de vrije ruimte wisten ze bedoelingen van schrijver en regisseur uitmuntend waar te maken. Hun muziek in samenklank met spel en dans bracht "collectief kippenvel" te weeg.

En dan is daar Gerard de Krom, de polyvalente en vakkundige muzikale leidsman. Uiterst gedreven stuwt hij de muzikanten, en daarmee ook het spel, tot grote hoogte.

Hoe mooi is ook zijn trombone-solo bij een gevoelige monoloog. In een eenzaam spotlicht zit hij dan schitterend te improviseren achter in het toneelbeeld, zo prachtig en functioneel ontworpen door Robin Schijfs.

Heel belangrijk, het choreografen-duo Hilke Bastiaansen en Marleen Hendrickx. De dans, toch een discipline op zich, hebben ze mooi en volkomen logisch weten te integreren tot een steeds stuwende kracht.

Dit waren terechte en verdiende superlatieven en er zouden er nog veel meer genoemd kunnen worden....

Misschien een mooi motief om HARMONIE met eigen ogen te gaan bekijken!

HARMONIE is helaas uitverkocht. Er worden twee extra voorstellingen overwogen op donderdag 29 juni en/of zondagmiddag 2 juli.

G. Dam, Zundert



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief