Kom kerststallen knutselen

Door: Sandra Broosus 112 Meldingen

RIJSBERGEN - Na het Sinterklaasfeest starten de voorbereidingen voor Kerstmis. In de privésfeer met het binnenhalen van een kerstboom, de versiering hiervan, en veelal ook met het uitpakken van de kerststal. Het schrijven van persoonlijke kerst- en nieuwjaarswensen is in het huidige digitale tijdperk gelukkig nog steeds onderdeel van de decemberactiviteiten.

Diverse werkgroepen zijn al langer bezig met de voorbereidingen, en gaan dit vanaf nu ook zichtbaar maken o.a. met voorbereidingen voor de kerkversiering, de adventskrans hangt inmiddels en het 1e kaarsje brandt, de voorbereidingen voor de kerstvieringen in parochies en verenigingen, de koren oefenen de kerstgezangen. Zo ook de voorbereidingen voor de kerstallen expositie tijdens de kerstdagen in de St. Bavokerk te Rijsbergen.

Knutselen in de Koutershof
Inmiddels een traditie om met de basisschooljeugd kerststallen te maken. De kerststallen en kleurplaten die gemaakt worden, krijgen in de St. Bavokerk tijdens de kerstdagen een speciale plaats. Veel kinderen komen tijdens de kerstdagen met hun ouders en opa’s en oma’s naar de kerk om alle stallen te bekijken. Hun eigen gemaakte stallen krijgen dan natuurlijk speciale aandacht van de eigen familieleden.
De knutselmiddag vond jaren plaats in de hal van de st. Bavoschool. Vanwege de zeer nabije verhuizing van de school is dit jaar deze ruimte niet beschikbaar en wordt er op woensdagmiddag 13 december geknutseld in de Koutershof. De kinderen van de St. Bavoschool van de groepen 1 tot en met 7 krijgen nog deze week een uitnodiging via de school. Wie mee wil knutselen kan zich via een inschrijfformulier aanmelden bij de juf of meester. Wie dit briefje niet meer heeft, of wie niet op de St. Bavoschool zit, is ook van harte welkom op 13 december in de Koutershof van 13.30-15.00 uur, wel graag even aanmelden bij de werkgroep (riethereijgers@planet.nl of telefonisch 076-5962537). Alle kinderen die willen kleuren, knippen en plakken, een eigen kerststal of kerstgroepje maken, zijn welkom. De werkgroep zorgt voor de materialen.

Tentoonstelling
Tijdens de beide kerstdagen is de St. Bavokerk van 12.00 tot 16.00 uur open voor de kerststallen tentoonstelling. Zo’n 200 stallen en groepjes worden in de vroege ochtend van 25 december opgesteld. Exacte aantallen zijn vooraf moeilijk te geven, omdat de werkgroep afhankelijk is van de families die hun kerststal tijdens deze dagen beschikbaar stellen voor de tentoonstelling. Mocht iemand nog een kerstgroep en/of kerststal beschikbaar willen stellen dan kan er nog tot 16 december aangemeld worden bij de werkgroep.

Kerstsfeer op het kerkplein
Wie door Rijsbergen rijdt kan er niet omheen dat de buitenkerststal wordt opgesteld. Een prachtige stal met veel details wordt neergezet door de heren van de buitenwerkgroep. Enkele dames houden zich bezig met de beelden zodat het een fraai geheel wordt. Tijdens de kerstdagen zal levende have de stal compleet maken. Dezelfde werkgroep verzorgt ook de grote kerststal in de kerk. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief