De Turvaart in Breda.
De Turvaart in Breda. (Foto: Aad van Diemen)

Extreem warm weer zorgt nu al voor problemen

  algemeen

ZUNDERT - Vanaf maandag 3 juni gelden er, vanwege de droogte, in diverse stroomgebieden de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlakte water. Dat meldt waterschap Brabantse Delta. Door de maatregel mag er geen water meer gepompt worden uit watergangen en aangesloten beken en sloten. Het is nog niet bekend hoe lang dit nodig zal zijn. 


Het gaat onder andere over de stroomgebieden van de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart in de omgeving van Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert. Daarnaast geldt het verbod ook voor de Wouwse Gronden, die zich bevinden in de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Roosendaal. De stroomgebieden de Groote Leij en de Hultense Leij in de gemeenten Tilburg, Gilze-Rijen, Alphen-Chaam en Goirle moeten zich ook aan het verbod houden. 

Brabantse Delta is genoodzaakt om het verbod in te stellen vanwege de droge zomer van 2018,  het droge voorjaar en de weersverwachtingen. Door de lage waterstand kan er schade optreden aan de oevers en kaden. Ook stijgt de kans op sterfte van dieren en planten in de watergangen. 

Het waterschap stelt alles in werk om verdroging zoveel mogelijk tegen te gaan. In hoger gelegen gebieden wordt water vast gehouden door stuwen op te trekken. In lager gelegen gebieden wordt het water juist binnen gelaten door sluizen open te zetten. Begin 2019 heeft het waterschap de actie 'Drempel tegen Droogte' gelanceerd. Bij deze actie kunnen grondgebruikers op hogere zandgronden een of meerdere drempels aanvragen om in de sloten op hun eigen percelen te plaatsen. Zo wordt water ook in kleinere sloten vastgehouden. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Allround bedrijfsmedewerker

Oudenbosch

Financieel administratief medewerker

Tholen

Horeca medewerkers

Bergen op Zoom t/m Tilburg

Bezorgers Altena Nieuws

Almkerk, Hank, Veen, Andel, Nieuwendijk, Werkendam

Kraanmachinist

Kaatsheuvel