Het peloton passeert de Dorpsstraat!
Het peloton passeert de Dorpsstraat! Foto: H. Theuns

De 81-ste Acht van Chaam komt er aan!

Door: Janny Mathijssen Sport en vereniging

Op woensdag 31 juli gaat voor de 81-ste maal de internationale wielerwedstrijd de Acht van Chaam van start. De wedstrijden gaan van start tussen 10.00 uur 's morgens en 21.15 uur 's avonds in het centrum van Chaam. Er staan wedstrijden voor diverse categorieën op het programma. De hoofdschotel is de internationale wedstrijd voor professionals over een lengte van 100 kilometer.

Langs het parcours heerst de typische Acht-sfeer die je alleen in Chaam tegen komt. Kortom, een dagje Acht van Chaam is een dagje vol sport, sfeer, feest, muziek en historie!

Sterk rennersveld
Als vanouds gaat ook dit jaar veel aandacht naar de inrichting van de wedstrijden met deelnemers uit de Tour de France. Ook het rennersveld van de wedstrijden in het voorprogramma behoort tot de top van Nederland. Daarnaast is er de Funklasse waaraan men zonder licentie deel kan nemen. Het wielerprogramma staat ook dit jaar borg voor spannende wedstrijden waarvan U volop kunt genieten langs het gezellige parcours.

Programma
10.00 uur Nieuwelingen jongens 40 km
10.01 uur Nieuwelingen meisjes/junior vrouwen 36 km
11.30 uur Amateurs A of sportklasse 60 km
11.31 uur Junioren 60 km
13.15 uur Elite mannen/Beloften 80 km
15.30 uur Funklasse 45 min.
16.45 uur Elite vrouwen 60 km
18.45 uur Profs

Muziekfeest op het Plein
Naast de spannende wedstrijden wordt er vanaf 15.00 uur op het plein Brouwerij nabij de finish een grote muziekshow gepresenteerd met artiesten en een te gekke feestband! Voor de komende Acht staan onder meer Peter Koelewijn (Kom van dat dak af!) en LUV, de legendarische meidengroep die weer helemaal terug is, geprogrammeerd. Dat gaat weer een groot feest op het plein worden met een diversiteit aan amusement. Als je wilt weten wie er allemaal optreden hou dan de facebookpagina van de Acht van Chaam in de gaten of kijk regelmatig op de website www.achtvanchaam.nl

Historie: sinds 1933
De Acht van Chaam heeft een rijke historie. Als Nederlands oudste internationale wielerwedstrijd is de Acht opgenomen in de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van het Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens een bezoek aan de Acht van Chaam komt u de rijke historie overal tegen: van de erelijst, het Acht-monument in het centrum tot oud-winnaars die jaarlijks te gast zijn.

Entree
Kinderen gratis naar de 8!
Kinderen t/m 12 jaar gratis entree! 13 t/m 15 en 65+ kinder/ouder kaart = EUR 10.00 Voorverkoop € 7,50; 16 t/m 64 reguliere kaart = EUR 15.00 Voorverkoop € 12,50; E-tickets via www.achtvanchaam.nl Voorverkoop: VVV kantoren in Chaam, Baarle-Nassau, Breda, enz. en bij het Acht-secretariaat, Brouwerij 48 Chaam.

Nacht van Chaam
De Nacht van Chaam vindt plaats in de avond en nacht van dinsdag 30 juli op woensdag 31 juli voorafgaand aan de Acht van Chaam. De Nacht ontstond in de jaren zestig van de vorige eeuw doordat oud-inwoners en familieleden al de avond van te voren naar Chaam kwamen en elkaar ontmoetten in de cafés. Later kwamen er steeds meer feestvierders uit de omliggende dorpen op het nachtelijke feest af. Inmiddels is de Nacht uitgegroeid tot een groot straatfeest dat jaarlijks duizenden feestgangers naar de Chaamse Dorpsstraat (De Loco, Het Chaamsche Wapen, Bellevue) en dit jaar nieuw(!) naar de Ulicotenseweg (Jo's) trekt. De Nacht is een prima voorbereiding op de Acht. Zorg dat je er bij bent!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief