Beeld van de eerste editie van de Boerendag in 1977 aan de Frederikstraat-Nassaustraat: toen nog kleinschalig, maar al wel heel gezellig.
Beeld van de eerste editie van de Boerendag in 1977 aan de Frederikstraat-Nassaustraat: toen nog kleinschalig, maar al wel heel gezellig. (Foto: archief Charles Luijten)

Op de Boerendag gaat het vooral om de sfeer

RIJSBERGEN - Op de Boerendag gaat het vooral om de sfeer. Dat is de algemene opvatting van de organisatie en haar medewerkers aan het evenement waarvan de eerste uitgave plaatsvond in 1977 was en dat nog altijd stevig in de schoenen staat.


Een sfeervolle Boerendag is de meest beste reclame die men voor de eerstvolgende editie achterlaat. Tot nu heeft het daaraan nooit gemankeerd. Elk jaar opnieuw proberen bestuur, medewerkers en deelnemers daaraan met alle inzet te werken. Het programma van de Boerendag van zaterdag 3 augustus is er dan ook weer op afgestemd.

Folkloregroep

Een van de vele programmaonderdelen is een zogeheten 'gouden boerenbruiloft', naar het thema van het nostalgisch cultureel festijn op de Tiggeltseberg dit jaar: 'Terug naar de Gouden Bruiloft'. Anja Verschuren, die er met haar man Christ een melkveebedrijf op na houdt, is al heel wat jaren aan de Boerendag verbonden. Anja is commissielid en op de dag zelf is zij actief met haar folkloregroep die laat zien hoe zeventig jaar geleden het vieren van een gouden bruiloft in het vat werd gegoten. De hele buurt waartoe het gouden paar behoorde kwam in touw. "We laten de voorbereidingen zien, en vervolgens hoe de feestelijke dag werd doorgebracht. Zo was onder meer een optocht van versierde karren en wagens met daarop het gouden paar en familie een echte traditie. Er was zelfs een receptie", vertelt Anja.

Dorskas

De dorsploeg van de Stichting Boerendag kan zich na een jaartje rust met de vlegel in de hand de longen uit het lijf slaan, net zoals vroeger toen de 'dorskas' (dorsmachine) nog uitgevonden moest worden. "We kijken er met z'n allen naar uit. Iedere keer is de belangstelling voor onze demonstratie groot en is het opletten geblazen dat niemand van de nieuwsgierigen die houten knuppel om de oren krijgt", laat leider Jack Graumans horen. Niet onvermeld mag blijven dat op de Boerendag wordt getracht de manier van werken en handelen in het begin van de vorige eeuw en die van heden tegen elkaar af te zetten. Interessant dus om te volgen.

De Boerendag in Rijsbergen is een gezellig dagje uit voor het gehele gezin. Het boerenleven van zestig jaar geleden komt opnieuw tot leven op de eerste zaterdag van augustus. Meer informatie via www.boerendagrijsbergen.nl.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief