Impressie van Business Centre Treeport.
Impressie van Business Centre Treeport. Foto: impressie Treeport Zundert

Ontwikkeling Business Centre Treeport (BCT) belandt in beslissende fase

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Wie nu het nog vrijwel kale terrein bij bedrijventerrein Hazeldonk-Meer in ogenschouw neemt, kan zich misschien moeilijk voorstellen dat hier straks dé hotspot van de boomkwekerijsector moet verrijzen. Toch is het zo: over pakweg vijf jaar moet hier het Business Centre Treeport (BCT) operationeel zijn.

Of is dat laatste te optimistisch gesteld? John Oostvogels, vertegenwoordiger BCT-team, heeft er wel vertrouwen in dat het BCT dan op volle toeren draait. "De boomkwekerijsector biedt veel perspectief", weet hij. "Met het sentiment dat ik nu proef, is vijf jaar een mooie stip aan de horizon". Vooralsnog is het volgens Oostvogels wachten op de vestiging van een aantal mooie blikvangers op het terrein. "Als ondernemers dat zien, zal het BCT echt gaan leven en mag je een aanzuigende werking verwachten".

Boomteelt business

Het BCT voorziet in ongeveer 62 hectare boomteelt business, precies op de grens van Nederland en België, in de gemeenten Zundert en Stad Hoogstraten. Het gaat hierbij om gebiedsontwikkeling in Zundert en een revitalisering van Transportzone Meer in Hoogstraten, om zo een thematisch bedrijventerrein te realiseren langs de A16-E19. Dit bedrijventerrein zal gericht zijn op bedrijven en instellingen die gerelateerd zijn aan de boomkwekerijsector. Het BCT moet deze economische tak versterken door kennis, kunde en ondernemerschap samen te brengen

Onherroepelijk

Na een langdurig traject - de voorbereidingen voor een grensoverschrijdend Business Centre Treeport lopen al sinds 2008 - kon in februari van dit jaar worden gemeld dat het terrein van Business Centre Treeport bouwrijp is. Die aankondiging werd gevolgd door het belangrijke nieuws in april dat het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden en er dus bouwvergunningen kunnen worden aangevraagd. In de herfst van dit jaar kunnen mogelijk zelfs de eerste vergunningen worden verleend.

Concretiseren

Al kan John Oostvogels nog niet met namen van bedrijven op de proppen komen. "Ik heb ervaren dat in eerdere gesprekken met partijen de rem er nog een beetje op zat. Er waren nog te veel vragen. Wanneer is het plan onherroepelijk? Hoe zit het precies met de vestigingscommissie die erop toeziet dat bedrijven goed worden getoetst? Partijen willen zoveel mogelijk risico's uitsluiten. Ook blijkt dat niet alle partijen zelf willen bouwen, maar liever huren. Dat brengt weer investeerders met zich mee. Alles moet zich nu verder concretiseren. De BCT heeft in ieder geval belang bij snelle vestiging. Alle gronden zijn inmiddels aangekocht en op hoofdlijnen liggen er al afspraken over grondposities. De voorbije jaren hebben we daartoe veel tijd gestoken in contractvorming en juridische overdracht".

Bestemmingsplan

Wethouder Johan de Beer is als portefeuillehouder Economie nauw betrokken bij de ontwikkeling van het BCT, zoals hij dat ook al was in het vorige college, toen nog als wethouder met de portefeuille Ruimtelijke Ordening. "Er is, in samenspraak met de Gemeente Zundert, veel werk verzet door BCT Zundert", vertelt hij. "Bij dit project zijn veel partijen betrokken. Het BCT is een private onderneming en in die zin risicodragende partij. De Gemeente Zundert faciliteert. Normaal gesproken is in een bestemmingsplan alles afgevangen, maar niet in dit plan".

Vertrouwen

"Onder de regels van de Crisis- en herstelwet (Chw) is vorig jaar een globaal plan opgesteld om de snelheid in het proces te houden", vervolgt hij. "Daarbij is met betrokken partijen intensief contact geweest om tot bijvoorbeeld inrichtingsplannen, waterplannen en overeenkomsten te komen. Daarmee is nu zo'n tachtig procent van het totale plan gevormd. Nu zijn we vooral aan het bekijken hoe we verder alles moeten regelen. Dat vraagt om vertrouwen van alle betrokken partijen. Daarnaast levert het ook uitdagende vraagstukken op".

Brandweerkazerne

Van Belgische zijde bijvoorbeeld, onder andere over het aspect veiligheid. Daarom is de verplaatsing van de brandweerkazerne in Zundert als voorwaarde in het plan opgenomen. De verwachting is dat door de nieuwe huisvesting van de Zundertse brandweer de aanrijtijden voor de diverse locaties worden verbeterd. Het betekent dat er aan de Belgische kant van het BCT geen extra voorziening hoeft te worden getroffen. Ook afstemming over de verkeersontsluiting is een belangrijk punt, weet John Oostvogels."Zo zijn er Belgische vragen over transportbewegingen. Je komt erachter dat je óók te maken hebt met Belgische overheden en een andere procesgang".

Open eindjes

"In het bestemmingsplan is ook de ontsluiting van het BCT aan Belgische zijde opgenomen", vult wethouder Johan de Beer aan. "Maar wel in een grover kader. Dat vraagt nadien om verdere afstemming in verband met 'open eindjes'. Daar zullen we in goed vertrouwen met elkaar over moeten uitkomen".

Zonnepanelen

Het BCT zal zelfvoorzienend zijn met duurzame energie. Er komen drie windmolens, en de plannen voor zonne-energie en aardwarmte zijn in voorbereiding. De productie van de duurzame energie ligt hoger dan het verwachte energieverbruik. Dat biedt mogelijkheden om de overproductie aan te bieden aan bij Treeport aangesloten bedrijven en aan de gemeenschap van de gemeente Zundert. Energieneutraal en duurzaamheid zijn wat het BCT betreft belangrijke trefwoorden, zo maakt John Oostvogels duidelijk. "Negentig procent van de daken is straks uitgerust met zonnepanelen. Belangstellende partijen weten ook dat dit een voorwaarde is. Maar er zal ook veel openbaar groen zijn, met veel natuur en veel water, als toonbeeld van de kwekerijsector. "Stenen eruit en de beuk erin', wordt er wel eens gezegd. Dat moet je als BCT zelf dan ook laten zien".

Rijkssubsidie

In het logistieke centrum op het BCT, genaamd Treehub, worden handel, afzet, verwerking, logistiek en het transport verzorgd. Het is de bedoeling dat uiteenlopende handelsbedrijven met ieder hun eigen marktgebieden en specialiteiten zich straks in de Treehub vestigen. En dan is er nog het Experience & Excellence Centre, waar innovatie, onderzoek en onderwijs binnen de wereld van biobased economie, de boomteelt en de internationale arbeidsuitwisseling en marktbewerking centraal staan. Een project op zich waarvoor bij het Rijk meer dan een miljoenen aan subsidie in de wacht is gesleept, vertelt wethouder Johan de Beer niet zonder trots. "De aanvraag hiervoor hebben we echt op het juiste moment ingediend, want we moesten flink concurreren met andere regio's. De onherroepelijkheid van het bestemmingsplan is hierbij misschien wel doorslaggevend geweest. Je ziet dat dan ook de financiële middelen komen".

Schilderij

"Soms heb ik me weleens afgevraagd of het allemaal niet een beetje sneller kan", besluit John Oostvogels. "Inmiddels ben ik erachter gekomen dat de ontwikkeling van een bedrijventerrein soms gemakkelijk vijf tot tien jaar duurt. Als een volgende stap nu een kwartaal duurt, valt het in mijn ogen best mee. Het is eigenlijk net een schilderij. Je begint met een schets en vervolgens ga je het verder inkleuren, waarbij we ook nog eens de actualiteiten kunnen meenemen".

Het BCT zal specifiek gericht zijn op bedrijven en instellingen die gerelateerd zijn aan de boomkwekerijsector.
Wethouder Johan de Beer (links) en John Oostvogels van het BCT-team.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief