Nieuw dit jaar op de Rijsbergse Vliegerdagen: de Phoenix Kites.
Nieuw dit jaar op de Rijsbergse Vliegerdagen: de Phoenix Kites. (Foto: collectie René Baremans)

Elfde editie Rijsbergse Vliegerdagen in aantocht

RIJSBERGEN - De Rijsbergse Vliegerdagen zijn in de wereld van de vliegeraars een begrip. Inmiddels staat de elfde editie van het evenement voor de deur. Eén ding verandert niet. "We proberen elk jaar iets nieuws te brengen," zegt René Baremans, voorzitter van de Stichting Rijsbergse Vliegerdagen.


De Stichting Rijsbergse Vliegerdagen streeft voortdurend vernieuwing na. De voortdurende introductie van nieuwe ideeën stemt voorzitter René Baremans dan ook zeer tevreden. Het maakt de Rijsbergse Vliegerdagen voor vliegeraars én kijkers iedere keer meer dan interessant, vindt hij. Al staan er ook deze keer weer verschillende vaste onderdelen op het programma waar niet aan wordt getornd. Zo zijn er zowel op zaterdag als zondag voor de kinderen weer workshops vliegers bouwen én de befaamde snoep- en knuffeldroppings.

Lachende gezichtjes

"Die gaan altijd door", zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht. "Ik vrees dat ik anders ruzie krijg met 400 kinderen." Baremans zegt er zelf ook iedere keer opnieuw van te genieten. "Het blijft leuk om die kinderen de benen onder hun kont vandaan te zien lopen om een toffee te vangen. En als de knuffels met een parachute naar beneden komen, zie je alleen maar lachende gezichtjes. Het kost alleen veel energie om dan een beetje orde te houden. Wat dat betreft heb ik veel respect voor onderwijzers gekregen."

Radars

Dit jaar is er speciale aandacht voor de geschiedenis van de vlieger. Zo wordt uitgelegd hoe tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd gewerkt net vliegers van zilverpapier om de radars van de vijand te ontregelen. "Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ook grote vliegers gebruikt waaraan een mandje hing, om zo de loopgraven te verkennen. Er was echter één nadeel: wie in dat mandje zat, was ook meteen een schietschijf. Via nagebouwde replica's demonstreren we hoe de vliegers met zo'n mandje de lucht in gingen, al stapt er bij ons niemand aan boord."

Karl Longbottom

Bijzonder trots is René Baremans op de komst van Karl Longbottom uit Engeland. "Hij is sinds tien jaar een professioneel vliegerontwerper- en bouwer. Hij komt met zijn specialiteit: de Phoenix Kites. Die laat hij in Rijsbergen in formatie vliegen met wel vijftien of zestien exemplaren. Heel spectaculair, want die vliegers hebben doorgaans een lengte van vier meter en een spanwijdte van twee keer drie meter. Je hebt er wel veel wind voor nodig, dus meestal moet je er bij zee mee vliegeren. De exemplaren die hier straks worden gebruikt zullen dus misschien iets kleiner uitvallen." Een week voor de Rijsbergse Vliegerdagen is Longbottom aanwezig op een vliegerfestival in Zuid-Engeland. "Dan maak ik er meteen een vakantietripje naar Nederland van, beloofde hij."

Revolution vliegeren

"Zoals gezegd proberen we iedere keer weer iets nieuws te brengen. We zijn daarbij als organisatie heel kieskeurig en kritisch, Dat maakt het best een 'probleem' om iedereen naar Rijsbergen te halen. Toch is dat tot nu toe vrijwel altijd gelukt. Dan doen we toch iets goed", concludeert hij tevreden, eraan toevoegend dat dit jaar voor de eerste keer ook een Zwitsers vliegerteam acte de présence zal geven tijdens de Rijsbergse Vliegerdagen.

'Last but not least' zijn er dit jaar ook demonstraties revolution vliegeren. "Bij de vierlijnsvliegeraars wordt er dan synchroon gevliegerd op muziek. Vijf vliegertreinen, elk bestaande uit twaalf vliegers, dansen dan door de lucht. In totaal zestig vliegers dus. Heel spectaculair".

Rijsbergse Vliegerdagen
De elfde editie van de Rijsbergse Vliegerdagen vindt plaats op zaterdag 17 augustus van 10.00 uur tot 23.00 uur en op zondag 18 augustus van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdagavond is er weer het spectaculaire nachtvliegeren. Het vliegerfestival vindt plaats aan de Tiggeltsestraat in Rijsbergen. De toegang is gratis. Surf voor meer informatie naar www.rijsbergsevliegerdagen.nl
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief