De figuranten krijgen hun harnas aangemeten.
De figuranten krijgen hun harnas aangemeten. (Foto: Heleen Verburg)

Bijzonder ontwerp Buurtschap 't Stuk

ZUNDERT - Buurtschap 't Stuk heeft een reputatie hoog te houden. In 2018 wonnen ze het bloemencorso met hun wagen Iguana In(ter)action. Dit jaar proberen ze wederom hoge ogen te gooien met hun opstelling van het wereldberoemde Terra Cotta leger uit China.


Wie ooit China heeft bezocht, kent het Terra Cotta leger. Het is een gigantisch grote opstelling met zo'n 8.000 beelden van soldaten die ruim 200 jaar voor Christus het graf van de keizer van China moesten bewaken. En daarbij droegen ze het bij die tijd passende harnas. Dit Terra Cotta leger staat op de Unescolijst van werelderfgoed.

Ontwerp

Ontwerper Hans Arnouts vertelt: "Tijdens onze brainstormavonden over een nieuw ontwerp werd het Terra Cotta leger genoemd. We wilden al langer een keer een leger op de been brengen, maar wisten nog niet hoe. Al denkende hebben wij ons nader verdiept in het Terra Cotta leger. Vervolgens gaf het bestuur groen licht. We spreken over een ontwerp in de vorm van een loopgroep. Er is namelijk nauwelijks sprake van een corsowagen. De enige wagen die we dit jaar zullen bouwen is een kleine, door twee paarden getrokken strijdwagen van de generaal die zijn soldaten aanvuurt."

“Voor deze strijdwagen lopen zes cohorten, elk bestaande uit 16 soldaten. Dus samen 96 soldaten", rekent vrijwilliger Jorn Snepvangers vlot uit. "Daarnaast hebben we dan nog de generaal op de wagen en enkele figuranten onder de paarden." Jorn vertelt enthousiast: We hebben daardoor in totaal 101 figuranten. Ze komen veelal uit Zundert, maar we hebben ook aanmeldingen gekregen uit andere delen van het land. Super leuk."

Veel werk

Denk nu niet dat de voorbereidingen minder werk met zich meebrengen dan bij het bouwen van een grote wagen. Dit jaar moeten namelijk voor al die figuranten passende harnassen gemaakt worden. Iedere figurant heeft zijn eigen ontwerp, geheel op de eigen lichaamsmaat en lengte aangepast.

De corsotent staat inmiddels vol met uit pvc-buizen bestaande frames van de harnassen. Aan elk frame hangt een label met de naam van de figurant. En er wordt nog steeds druk gepast. De pvc-buizen worden op maat om de schouders van de figurant gebogen en er wordt op de juiste hoogte een koptelefoon bevestigd. Alle soldaten krijgen namelijk een ontvanger die op de koptelefoon is aangesloten zodat ze de marsbevelen goed kunnen horen.

En vervolgens worden de frames zodanig beplakt dat ze daags voor het corso voorzien kunnen worden van de dahlia's. Elke soldaat loopt dan met een harnas van 12 tot 15 kilogram, en dat 5 kilometer lang. Een inspannende klus dus.

Repeteren

Er wordt zoals gezegd gelopen met 96 soldaten, verdeeld over 6 groepen. Uiteraard is het heel belangrijk dat ze allemaal tijdens de hele optocht keurig netjes in de maat marcheren. En dat vergt vooraf de nodige oefening. Het is zelfs zo dat buurtschap 't Stuk vrijwilligers heeft met een militaire achtergrond die goed bekend zijn met het militair marcheren en de bijbehorende commando's. Zij moeten de figuranten trainen om allemaal op dezelfde manier en in hetzelfde tempo te lopen.

Afgelopen week werd er daarom geoefend. Uiteraard nog zonder harnas, maar het werd wel heel serieus aangepakt. Zo'n vijftig figuranten waren aanwezig en marcheerden door de straten van Zundert. "Links, rechts, rechtsomkeert, mars, halt!", zo klonken de commando's uit de mond van begeleider Chiel de Groen.

Vernieuwend

Hans Arnouts hoopt dit jaar weer een hoog puntental zullen krijgen. "Daar doen we het voor", zegt hij. "Je moet het aandurven om vernieuwend bezig te zijn. Zo waren wij het ook die enkele jaren geleden met bevroren dahlia's werkten. Vroeger was er vaker sprake van een loopgroep, de laatste keer in 1967 en wij durven het nu aan om het opnieuw te doen."

Nog tweeënhalve week, dan weten we met welke punten het Terra Cotta leger gewaardeerd wordt.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief