Oud-Prinsen Aopelaand op audiëntie bij de 'Koningin van de Kwinkslag'.
Oud-Prinsen Aopelaand op audiëntie bij de 'Koningin van de Kwinkslag'. Foto: Piet Utens

Oud-Prinsen maken tocht door Aopelaandse geschiedenis tijdens Prinsjesdag 2019

Door: Janny Mathijssen Sport en vereniging

RIJSBERGEN - Op 20 september 2019, de vrijdag na de derde dinsdag in september, vierden de Aopelaandse Oud Prinsen (kortweg AOP) weer traditioneel hun 'Aopelaandse Prinsjesdag'. De ex-hoogheden Pieter III (Piet Utens), Gillis I (Gillion Utens), Antonius I (Ton van der List) en Dominicus I (Donny Mensen) werden door Peter I (Peter van Rijen) en aspirant-lid Petrus I (Peter van den Bemd) verrast met een dag vol leuke en leerzame activiteiten: een dag met een 'tocht' door het verleden.

Nadat Petrus I formeel benoemd werd tot lid van AOP (hij beloofde niet opnieuw als prins te 'herrijzen') genoten de (oud)hoogheden van een heerlijke lunch bij Astrid Dunk. Astrid is een begrip in het Aopelaands carnaval, niet alleen als echtgenote van de in 2010 te vroeg overleden prins Jan den Eerste (Jan Dunk), maar vooral ook door haar rol op én achter het toneel van De Aopelaandse Bonte Avond. Het werd dan ook een lunch met veul buurten en zingen, onder andere het door Astrid geschreven clublied van CV De Aopelaanders. Of Jan I dit gezang gezien de kwaliteit op prijs had gesteld zullen we nooit weten: Astrid kon het zeker wél waarderen.

Fietstocht
Een korte fietstocht bracht de AOP-leden bij 'Organ Jazz' in Klein-Zundert, waar de oud-prinsen genoten van de vrolijke klanken en de prachtige sfeer van de Decap-orgels, die daar nog in volle glorie te bewonderen zijn. Klanken die uitnodigen voor een vrolijk dansje en een drankje. Daarna werd Café Den Hoek bezocht, om met uitleg van Louis een aantal streekbiertjes te keuren en ook hier weer van de nodige hapjes te genieten. Omdat het einde van de middag naderde togen de prinsen weer richting 't Aopelaand: Nicole van Jolly Jester ontving het gezelschap en daagde hen uit met een wedstrijdje darten, een wedstrijdje biertappen en een bierspektakelspel, wat de sfeer alleen nog maar verhoogde. Daarna gingen de prinsen samen met hun prinsesjes genieten van een 'walking dinner' op hoog niveau: de tweede verdieping van Woonzorgcentrum De Rijserf. De heer Loek Laarhoven ontving het hele gezelschap in zijn mooie appartement, waar ze genoten van een heerlijke voorgerecht. En de oud-prinsen kregen nu eens de kans om de appartemementen, waar zij vanaf hun hoge positie op de prinsenwagen tijdens de carnvalsoptocht recht binnenkijken, nu eens van de andere kant te zien. Daarnaast werden beelden 'uit de oude doos' bekeken.
Vervolgens verplaatste de hele club zich voor het hoofdgerecht naar Café De Kwinkslag. Daar gingen de Oud-Prinsen van de Aopelaand op audiëntie bij de 'Koningin van de Kwinkslag', Rietje Snellen. Een bijzondere ontmoeting, omdat alle aanwezige prinsen de start van hun carnvalsjaren op carnavalsvrijdag beleefden bij Rietje, ieder jaar weer een bijzonder moment. Riet zelf was 'van thuis uit' al betrokken bij de carnavalsvereniging en de appel viel niet ver van de boom, omdat ook dochter Rinske haar sporen in het Aopelaandse carnaval meer dan verdiende als hofdame bij diverse Prinsen. Reden genoeg om deze audiëntie te bekronen met een groepsfoto met 'oons Riet'. Het 'walking dinner' werd afgesloten met een smakelijk toetje in Het Kaffee in Rijsbergen. Moe, maar meer dan voldaan, sloot het gezelschap hier Prinsejesdag 2019 in de late uurtjes af.

Vooruitzicht
De leden van AOP kijken opnieuw terug op een geslaagde Prinsjesdag en de voorbereidingen voor de volgende editie op 18 september 2020 staan weer voor de deur. Wie deze dag organiseert voor de Oud-Prinsen? Die mooie taak is toebedeelt aan de nieuwe prins van 't Aopelaand, die op d'n elfde van d'n elfde 2019 het licht zal zien. Nu al een mooi vooruitzicht voor deze nieuwe Prins dus. Prins, wie je ook bent… denk er alvast maar over na!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief