Gezelligheid troef tijdens de bijeenkomsten van kaartclub Gezellige Vriendinnen.
Gezelligheid troef tijdens de bijeenkomsten van kaartclub Gezellige Vriendinnen. (Foto: Charles Luijten)

Zundertse kaartclub Gezellige Vriendinnen viert 60-jarig bestaan

ZUNDERT - 'Schoppen troef en harten aas mag meebetalen'. De voorbije zestig jaar is die kreet veelvuldig te horen geweest in het Zundertse in café Neefs. Niet verwonderlijk. Zolang namelijk al bestaat vrouwenkaartclub Gezellige Vriendinnen, die er haar thuishaven heeft.


Gezellige Vriendinnen maakt zich op voor een jubileumfeestje dat deze donderdag zijn beslag krijgt. Er wordt dan wellicht een extra glaasje advocaat met slagroom leeg gelepeld. Daar is alle reden toe: kaartclub Gezellige Vriendinnen werd zestig jaar geleden opgericht. Aan de wieg daarvan stonden onder meer Jo van de Wouw en Kaatje Priem. Van de Wouw was de eerste voorzitter, sinds 2013 vervult Ans Kerstens die rol.

Rikken

Laatstgenoemde heeft voor ons interview drie dames van de kaartclub bij haar thuis uitgenodigd om te voorkomen dat geen foutieve vermeldingen in de Bode komen. Aan de tafel in haar huiskamer zit onder andere de 86-jarige Dien Lauwrijssens-Vergouwen die onder het kaarten, net als de rest van de club, de afgelopen jaren regelmatig uitriep: "Schoppen troef en harten aas mag meebetalen". De echte kaartliefhebber weet meteen dat het hier om het Brabantse spel rikken gaat.

Afgekeken

Voorzitter Kerstens legt uit hoe de twintig leden tellende kaartclub aan haar naam Gezellige Vriendinnen is gekomen. " Deze hebben we feitelijk afgekeken van een schietvereniging die net als wij ook haar thuishaven heeft bij café Neefs. Zij heet immers Gezellige Vrienden. Op de dinsdag is onze wekelijkse kaartavond. Daarbij is dan koffie en thee van het huis. Na afloop gebruiken we een borreltje advocaat met slagroom." Ans Kerstens spreekt van een en al vrolijkheid. Het zogenoemde nakaarten vindt alleen plaats wanneer een speelster er bij een potje misère instinkt. Voor elke gemiste slag moet de verliezer drie centen betalen aan haar tafelgenoten. Het binnenhalen van 'solo slim' doet zich nauwelijks voor. "Veertien dagen geleden overkwam dat mij wonder boven wonder", zegt penningmeester Lidia Jaspers. Dat het de geschiedenisboeken ingaat, spreekt voor zich.

Uitstapjes

Voor het komende feest heeft een speciale commissie een programma in elkaar gestoken. "Daarover laat ik mij verder niet uit omdat het een verrassing moet blijven". De club gaat gewoonlijk om de vijf jaar een paar dagen op reis. Tussendoor wordt jaarlijks een uitstapje gemaakt. Voor uitbreiding van de kaartclub staan de dames meer dan open. "De leeftijd van onze leden is tussen de zestig en tachtig jaar. Wij zouden wat aanvulling van het huidige aantal leden fijn vinden. Wie interesse heeft kan zich aanmelden", besluit Ans Kerstens.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES