Groepsfoto jeugd Raadsheer met Chessqueens Anne en Zhaoqin.
Groepsfoto jeugd Raadsheer met Chessqueens Anne en Zhaoqin. Foto: Jan Vriends

Chessqueens bezoeken jeugdafdeling Sv de Raadsheer

Sport en vereniging

ZUNDERT - Afgelopen zondag was het zover voor het hoogtepunt van het jeugdprogramma ter ere van het 75 jarig jubileum: Een schaakworkshop gegeven door een afvaardiging van de Chessqueens. De Chessqueens zijn vertegenwoordigers van het Nederlands dameselftal die, om in de woorden te spreken van een aantal van onze jeugdleden, heel goed kunnen schaken.

Rond half 10 begon deze mooie ochtend met een toespraak van jeugdvoorzitster Inge die daarnaast nog twee jubileumboekjes overhandigde aan de Chessqueens. Vervolgenswerd de groep opgedeeld in tweeën. In een groep werd door Chessqueen Anna op een leuke en leerzame manier de opening uitgelegd. Haar groepje mocht echter eerst beginnen met haar mat te zetten en dit is de jeugd van de Raadsheer 2 maal gelukt! Dit is een primeur want het is in de historie van de Raadsheer nog nooit een Raadsheerlid gelukt een Chessqueen schaakmat te zetten! Toen dat gelukt was werd het tijd voor de opening die van begin tot het einde helemaal uitgelegd werd en waarbij de jeugdleden aan het einde van de workshop nu de 3 gouden regels wel kunnen dromen!

In het andere groepje werd door Chessqueen Zhaoqin het onderwerp van dwingende zetten uitgelegd. Dit lastige onderwerp zorgde voor veel roering in het groepje, helemaal toen ze opdrachten mochten gaan maken van stellingen die uit partijen van de wereldkampioen komen! Sommige opdrachten gingen iets makkelijker dan de andere, maar uiteindelijk zijn alle jeugdleden achter de oplossing gekomen en waande zij zich ook een echte grootmeester

Na anderhalf uur les was het tijd voor een korte pauze waarna de jeugd zich ging klaarmaken voor de simultaan. In de simultaan spelen de chessqueens beide tegen ongeveer 10 jeugdleden tegelijk. De jeugd weerde zich kranig en deed er alles aan om de chessqueens te verslaan. Helaas, zoals in bijna alle simultaans, waren de chessqueens net een tikkeltje te sterk. Wat wel mooi om te zien was dat alle jeugd iets op had gestoken van de les want ze speelden allemaal een hele goede partij! De ochtend werd om 12.30 uur afgesloten met een groot applaus voor de Chessqueens en de jeugdleden! Mocht jij nou denken: schaken, dat zou ik ook wel eens keertje willen doen! Kom dan op zondagochtend tussen 9.45 en 12.30 uur een keertje kijken bij het Wapen van Zundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief