Wethouder Johan de Beer: 'Rioolheffing blijft volgend jaar gelijk, maar afvalstoffenheffing gaat fors omhoog'
Wethouder Johan de Beer: 'Rioolheffing blijft volgend jaar gelijk, maar afvalstoffenheffing gaat fors omhoog' Foto: Sandragrafie

'Begroting doet recht aan Zundertse ambities'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Wethouder Johan de Beer, portefeuillehouder Financiën, heeft donderdag namens het Zundertse college de netwerkbegroting 2020-2023 gepresenteerd. Het resultaat is een reëel sluitende begroting van 50 miljoen euro.

De Beer spreekt van een in alle opzichten 'volwassen' begroting. "De begroting laat zien hoe wij, in samenwerking met ons netwerk van verschillende partners, de ambities van Zundert waarmaken. Onze partners hebben hier duidelijk een plek in gekregen. Wat dat betreft is het begrip participatie al helemaal geïntegreerd", stelt hij.

Ambitieus

De begroting is gebaseerd op de landelijke opgaven, de lokale ambities en de wettelijke taken van gemeenten. Daarbij is gekeken naar de kwaliteit, intensiteit en tijd van de verschillende onderdelen. De Beer: "Deze drie variabelen zijn dusdanig op elkaar afgesteld, dat hiermee recht wordt gedaan aan de Zundertse ambities". En die zijn volgens de wethouder behoorlijk groot. "We investeren in de fundamentele en structurele verhoging van de leefbaarheid van de dorpskernen en het buitengebied, en daarmee in veiligheid, vitaliteit en participatie".

Investeringsvolume

Dat hieraan een prijskaartje hangt, is evident. Niet voor niets is dan ook voorzien in een investeringsvolume van 14,5 miljoen euro, verspreid over vier jaar, voor zichtbare verbeteringen in de dorpskernen. Van genoemd investeringsvolume is 6,5 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVV en voor nieuwe onderwijshuisvesting en/of renovatie van de bestaande onderwijshuisvesting. "Allemaal zaken waar de burger direct resultaat van ziet", aldus wethouder Johan de Beer.

Volledige ingebruikname

Hoewel de definitieve plannen met hun investeringsprogramma's komend voorjaar nog in de raad moeten worden besproken, houdt de wethouder financieel reeds rekening met een volledige ingebruikname van genoemde 6,5 miljoen euro vanaf 2022. Dit naast het lopende investeringsprogramma uit de begroting ter hoogte van 8 miljoen, dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld wegen, rioleringen en groen. In de begroting is reeds rekening gehouden met de hierbij behorende lasten van jaarlijks zo'n vier ton.

Kritisch

De uitbreiding van het investeringsvolume met 6,5 miljoen is volgens wethouder Johan de Beer het resultaat van vrijgekomen kostenposten uit eerdere begrotingen en het voortdurend kritisch bekijken van de nu gepresenteerde begroting. Voorts is er bij de totstandkoming van dit bedrag voorzien in een opbrengststijging ozb van 5% in 2020. Dat betekent in ieder geval dat de burger straks méér moet gaan betalen. De rioolheffing blijft volgend jaar gelijk.

Vervuiler betaalt

"De rioolheffing blijft volgend jaar weliswaar gelijk, maar vanwege de sterk stijgende kosten van afvalverwerking - deze zijn inmiddels bijna verdrievoudigd - gaat de afvalstoffenheffing straks fors - zo'n 20% - omhoog", maakt wethouder Johan de Beer duidelijk."Al hebben we daarmee in de regio als gemeente nog altijd een van de laagste tarieven". De kostenstijging van afvalverwerking kan wel effect hebben op de hoeveelheid geproduceerd afval, zo verwacht de wethouder. Dat heeft alles te maken met het door de Gemeente Zundert gehanteerde diftar systeem. Hierbij wordt per huishouden geregistreerd hoeveel afval wordt aangeboden: hoe meer afval een burger aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing. Een betere afvalscheiding en het aanbieden van minder afval zorgt omgekeerd voor een lagere afvalstoffenheffing. Omdat de Gemeente Zundert in 2020 zo'n 500.000 euro méér kwijt is aan afvalverwerking wordt het principe van 'de vervuiler betaalt' gehanteerd. "Wanneer we de prijzen van de blauwe zakken verhogen, verwachten we enerzijds meer opbrengst in euro's en minder restafval vanwege de extra prikkel tot afvalscheiding. Op die manier beperken we de doorbelasting van de kostenstijgingen naar de inwoners. De afvalstoffenheffing stijgt minder vanwege de extra opbrengst van de verkoop van de 'blauwe zakken' voor het restafval".

Lastenverzwaring

Het betekent hoe dan ook een (beperkte) lastenverzwaring. Hoe die er verder precies uit komt te zien, is nu echter nog niet duidelijk. Pas in december worden de tarieven voor bijvoorbeeld de 'blauwe' zakken, hondenbelasting en leges vastgesteld. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met een stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb), hetgeen weer samenhangt met de stijgende WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken).

Informatie

Op dinsdag 5 november staat de netwerkbegroting op de agenda van de gemeenteraad. De begroting is digitaal in te zien via https://zundert.notubiz.nl/document/7998559/1#search=%22begroting%22



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief