Het leergierige, vrolijke waterratje Pedro Heijen.
Het leergierige, vrolijke waterratje Pedro Heijen. (Foto: Daisy Van Mechelen)

Zundertse zwemclub trots op 'Uniek Sporttalent' Pedro Heijnen

ZUNDERT - In 2007 werd in Roosendaal een tweeling geboren. Het ene wondertje werd Luna genoemd, haar broer Pedro. Pedro bleek verstandelijk beperkt maar liet zich daardoor niet beperken. Met behulp van zijn moeder Daisy lukte het hem om als lid van zwemvereniging De Vrolijke Vrienden in Zundert tot Uniek Sporttalent te worden uitgeroepen. Het Fonds Gehandicaptensport Nederland overhandigde hem op dinsdag zijn prijs in de Johan Cruyff ArenA.


Pedro Heijnen is inmiddels elf jaar en een echte Willebrorder. Hij volgt speciaal onderwijs in Wuustwezel (België), want Pedro heeft autisme en een spraak- en taalontwikkelingsstoornis. Praten is voor hem niet mogelijk maar dat belet hem niet om toch verbaal een gezellige hoop leven in de brouwerij te brengen. Hij communiceert met een spraakcomputer en dat gaat hem prima af.

Zwemmen

Moeder Daisy Van Mechelen, zelf ooit wedstrijdzwemmer, nam haar tweeling al op jonge leeftijd mee naar het zwembad in Oudenbosch. Sporten vinden zij en haar man Richard Heijnen, ook een sporter, belangrijk. Pedro ging naar de reguliere zwemles maar dat lukte allemaal niet zo. De grote groepen waren voor hem een obstakel. Op school in Wuustwezel werden flyers uitgedeeld over een zwemclub die De Vrolijke Vrienden heette. Zij zwommen in het overdekte zwembad De Wildert in Zundert. "Ik sprak een van de moeders van de leerlingen, Greet, en die was zó enthousiast, ze trok me over de drempel. We gingen op woensdag kijken en op zaterdag lag Pedro in het zwembad. Dat was in 2015."

Sportman

Pedro werd lid van de vereniging die een onderdeel is van de stichting Zundertse Gehandicapten. Eenmaal per week is het zwembad speciaal voor De Vrolijke Vrienden. Zij kunnen dan ongestoord in hun eigen tempo en op hun eigen manier leren zwemmen. "Ik ga mee het water in en geef Pedro les onder leiding van het zwembadpersoneel. Hij is een echte waterrat en vindt het geweldig" vertelt Daisy. Alle leden zwemmen met een begeleider en is die niet beschikbaar dan wordt binnen de club naar een vrijwilliger gezocht. Pedro zwemt daarnaast nog in Roosendaal en via de school. De Gehandicapten Gym in Essen en paardrijden in Rijsbergen gaan hem ook goed af. Een echte sportman dus.

Sporttalent

Greet, mama van Pedro's vriend Yorben en inmiddels een goede vriendin van Daisy zag op enig moment een publicatie over het Uniek Sporttalent dat door het Fonds Gehandicaptensport Nederland jaarlijks wordt gekozen. Zij overlegde met Rika de Bruijn voorzitter van De Vrolijke Vrienden en stelde Pedro voor. De Bruijn was het daarmee eens: "Dat is zo'n volhouder, hij is zó enthousiast" zegt ze. Greet schreef een verhaaltje over Pedro 'het leergierige, vrolijke waterratje,' er werd geflyerd en de stemmen kwamen via de social media binnen. Er waren honderd kandidaten en Pedro eindigde op de derde plaats, waarmee hij een plek veroverde in de finale. Aan de hand van een vragenlijst schreef de jury vervolgens een verhaal dat verscheen op de site van Uniek Sporten en waarop gestemd kon worden. De jury zelf bepaalde voor de helft de einduitslag.

Campagne

Een ware campagne waaraan alle clubleden deelnamen, was het gevolg. De spanning steeg ten top toen op 18 oktober via een filmpje op de site bekend werd gemaakt wie gewonnen had. De dag daarop werden filmopnames gemaakt zowel thuis als in het zwembad en op 29 oktober werd Pedro gehuldigd tijdens het galabal gehandicaptensport in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Daar werd de film getoond en werden de prijzen overhandigd. Naast een bedrag van 3.000 euro voor de zwemclub, bestemd om middelen aan te schaffen mocht hij 1.000 euro in ontvangst nemen om zijn G Sporten voort te kunnen zetten. "Pedro is onze mascotte" zegt Daisy. Op 9 november gaan we hem binnen de zwemclub huldigen en een feestje bouwen want bij De Vrolijke Vrienden zijn het allemaal talenten."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES