Het koppel is 60 jaar getrouwd, maar kent elkaar al 70 jaar.
Het koppel is 60 jaar getrouwd, maar kent elkaar al 70 jaar. Foto: Dré van Nispen

Echtpaar Tsang-Spekviert diamanten huwelijk

Algemeen

WERNHOUT - De  heer Tsang (87) en mevrouw Tsang-Spek (85), woonachtig in Wernhout, vierden onlangs hun 60-jarig huwelijk.

De heer Tsang is een geboren Rotterdammer, maar van Chinese afkomst. Zijn vader kwam eind jaren twintig van de vorige eeuw naar Nederland samen met zijn broer. Ook zijn vrouw is een echte Rotterdamse en ze kennen elkaar al ruim zeventig jaar. Hij viel bij haar meteen in de smaak tijdens hun gezamenlijke eerste dansles in Katendrecht.

Koppelen

Eigenlijk waren de heer Tsang en een vriendin van mevrouw Tsang door hun vaders naar dansles gestuurd om hen te koppelen zoals dat in die tijd ging. De vriendin belde met mevrouw Spek of zij mee wilde gaan, ze vond alleen gaan niet zo prettig. Het beoogde koppelen van wederzijdse Chinese ouders ging niet door, daar stak mevrouw Tsang-Spek een stokje voor. "Ik vond hem meteen leuk en was erg in hem geïnteresseerd."

Kunstacademie

Al spoedig was dat wederzijds en op 15-jarige leeftijd kreeg zij verkering met hem. Het heeft nog tien jaar geduurd voordat ze trouwden. Dit had ook te maken met de feit dat hij enkele jaren ziek is geweest en ook nog een reis van een jaar per boot naar China heeft gemaakt. Ten tijde van de lange reis heeft hij veel getekend en geschilderd en zijn werk bleef niet onopgemerkt. Toen hij terug in Nederland was heeft zijn grootvader aan moeders kant er voor gezorgd dat hij naar de Kunstacademie kon. De grootvader was niet onbemiddeld en heeft alles voor hem betaald.

Modezaak

Na de studie was het niet gemakkelijk om als kunstenaar de kost te verdienen en ging hij werken als etaleur. Zij had ondertussen de HBS afgerond en is meteen gaan werken in een boekhandel, later als secretaresse en ook nog in een tandtechnisch bedrijf. In 1969 kregen zij hun eerste en enige zoon. Ondertussen was er heel wat veranderd, want ze hadden een eigen damesmodezaak opgezet in Rotterdam. Ze bedachten de naam Boetiek Jeannine voor de winkel, waar met name zij het gezicht van was. Hij nam natuurlijk de etalage voor zijn rekening, dat was bij hem in goede handen. Wat voor die tijd betrekkelijk uniek was, is dat de traditionele rollen werden omgedraaid. Zij was fulltime met de winkel bezig en hij was de huisvader die het huishouden deed en zorgde voor hun zoon. Als hobby is meneer altijd blijven tekenen en schilderen, dit was voor hem de ideale combinatie.

Kleinkinderen

De damesmodezaak in het luxe segment hebben ze 35 jaar gerund. Nadat ze ermee stopten, heeft mevrouw Tsang vanaf haar 64ste tot haar 73ste nog gewerkt in een grote modezaak in Rotterdam. Ze stopte toen haar schoondochter van het eerste kleinkind in verwachting  was. Haar zoon woonde in België en daar zijn ze toen naar toe getrokken om bij hun kleinkinderen te kunnen zijn. Later is de zoon terug gegaan naar Nederland en zijn de heer en mevrouw Tsang-Spek hem weer gevolgd. Zo kwamen ze op park Patersven in Wernhout terecht, waar ze dicht bij hun kleinkinderen kunnen zijn. 

Vorige week woensdag werden ze vanwege hun diamanten huwelijk verrast door een bezoek van de burgemeester.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief