Toon van den Berg met het originele exemplaar van het boek over de historie van Zundert en Wernhout  (links) en een dummy van de heruitgave (rechts).
Toon van den Berg met het originele exemplaar van het boek over de historie van Zundert en Wernhout (links) en een dummy van de heruitgave (rechts). (Foto: Addo Sprangers)

Heemkundekringen bundelen krachten voor heruitgave van boek over geschiedenis Zundert en Wernhout

ZUNDERT - Het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout', geschreven door Henri van der Hoeven, wordt beschouwd als hét naslagwerk over de geschiedenis van Zundert en Wernhout. Het bijna honderd jaar geleden uitgegeven boek is echter nauwelijks meer te vinden. Met een heuse heruitgave komt hierin over enkele maanden verandering.


In maart 2020 is het zover. Het is dan precies honderd jaar geleden dat het originele boek door Drukkerij Vorsselmans op de markt werd gebracht. Een mooi moment om juist dan de replica te presenteren. Met dank aan initiatiefnemer Egbert Jorissen. Hij benaderde Heemkundekring De Drie Heerlijkheden en Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout met zijn plan, waarna ook de erven Van der Hoeven en Drukkerij Vorsselmans zich bereid toonden hun medewerking te verlenen aan het opnieuw uitbrengen van het lijvige boekwerk. Daarmee was de projectgroep Van der Hoeven 20-20 (een verwijzing naar de boekuitgaven in 1920 en 2020) een feit.

Behoefte

Toon van den Berg, voorzitter van het bestuur van Heemkundekring De Drie Heerlijkheden, is nauw betrokken bij de herintroductie van het boek. "Die behoefte bestaat al langer. Tien jaar geleden is er ook al eens sprake van geweest, maar toen verdween het plan - vanwege het aan heruitgave van het boek gekoppelde financiële risico - in de koelkast. Nu gaat het gelukkig wèl door. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Zundert en Wernhout, moet je het boek eigenlijk gewoon hebben. Originele exemplaren van het boek zijn nauwelijks meer verkrijgbaar. Of voor een bedrag van enkele honderden euro's, want het is maar net wat de gek er dan voor wil geven".

Archieven

"Op Internet kom je best wel wat dingen tegen over de historie van Zundert en Wernhout", vervolgt hij. "Wil je echter nauwkeurig onderzoek verrichten, dan moet je de archieven in". Dat laatste heeft prof. mr. Henri van der Hoeven, de schrijver van het boek, uitvoerig gedaan, weet Toon van den Berg. "Het is best interessant om te bedenken dat hij het boek heeft geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wat bezielt iemand om het juist dan te doen? Henri van der Hoeven was van de gegoede burgerij, hij had overal ingangen. Dat maakte dat hij toegang had tot archieven die voor anderen gesloten bleven. Het resultaat is een zeer nauwkeurige omschrijving van de geschiedenis van Zundert en Wernhout tot 1920, het jaar waarin het originele boek werd uitgegeven. Het is ook geen leesboek, maar meer een opsomming van feiten. Er komen tal van onderwerpen aan bod. De namen Zundert en Wernhout, de verschillende heerlijkheden, kerk en geestelijken, schoolmeesters, gilden, grenzen, wapen, bestuur en rechtspraak, noem maar op".

Leeswijzer

Een aanvulling op of herziening van de inhoud van het boek is volgens Toon van den Berg niet aan de orde geweest. "Vanaf het allereerste begin is ons standpunt geweest dat de inhoud een-op-een wordt overgenomen in de heruitgave. Herschrijven is ook niet te doen. De enige aanvulling is een door de bekende historicus Karel Leenders geschreven leeswijzer met een toelichting op de inhoud van de verschillende hoofdstukken".

Programma

Rond de heruitgave van het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout' is een uitgebreid activiteitenprogramma opgezet. In september en eerder deze maand vonden er al lezingen plaats. Hierin wordt in januari en februari volgend jaar een vervolg gegeven. Komende vrijdag om 15.00 uur worden er kruiseiken geplaatst - welke vroeger werden gebruikt als grensaanduidingen - aan de Oude Postbaan, op de grens van Zundert en Rijsbergen. Rondom de lancering van het boek staan er in het weekeinde van 13, 14 en 15 maart 2020 drie dagen lang allerlei activiteiten op het programma. Deze activiteiten starten op vrijdag 13 maart 2020 met de officiële presentatie van het boek en de start van een expositie over het boek en de achtergronden daarvan. Op zaterdag 14 maart 2020 zijn er wandelingen onder leiding van Ad de Klerk, gevolgd door verhalen verteld door Twan Zopfi, Ad van Hassel, Wim Voermans en Jack Nouws. Zondag 15 maart 2020 staat in het teken van de gilden in de gemeente Zundert. 's Middags is er een schietwedstrijd met als inzet de titel 'Burgerkoning'. Alle inwoners kunnen hieraan meedoen. Hiernaast vindt er een boekenmarkt plaats. Surf voor een uitgebreid overzicht naar www.dedrieheerlijkheden.nl

 

Bestellen

De heruitgave van het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout' is uitsluitend via voorinschrijving te koop à 27,50 euro per boek. Inschrijven kan via het e-mail adres: vanderhoeven2020@gmail.com onder vermelding van naam, adres en het aantal boeken dat u wenst te ontvangen. Betaling vindt achteraf plaats.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>