Peter Schijfs is veertig jaar lid van Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak
Peter Schijfs, hier poserend bij de concertposter van het 175-jarig bestaan, is gek op 'zijn' Harmonie.
Peter Schijfs, hier poserend bij de concertposter van het 175-jarig bestaan, is gek op 'zijn' Harmonie. (Foto: Heleen Verburg)

Peter Schijfs is veertig jaar lid van Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak

ZUNDERT - Op 15 september 1979 werd Peter Schijfs uit Zundert lid van de Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak. Veertig jaar later viert hij zijn jubileum als muzikant. Hij speelde al die jaren op het klein slagwerk. Naast zijn muzikale inzet maakte Peter zich jarenlang verdienstelijk als bestuurslid en lid van verschillende werkgroepen. Hij was en is één van de drijvende krachten achter de vereniging.


De aanleiding om lid te worden van de Harmonie was zijn huwelijk met Marian. Haar vader, Walter Roovers, was actief lid van de Harmonie en het was vanzelfsprekend dat Peter ook lid zou worden. De keuze viel toen op het klein slagwerk. "Noten lezen kon ik toen nog niet", vertelt Peter, "daarvoor moest ik op les bij de toenmalige dirigent, de heer Van Someren". Omdat de studie van Peter meer tijd ging vragen, is hij op een gegeven moment met de lessen gestopt maar hij kon wel lid blijven en meespelen. Instrumenten die onder het klein slagwerk vallen zijn onder andere de kleine trommels, bekkens, de triangel en de maracas, een soort sambaballen. In 1992 werd Peter voorzitter van de Harmonie. Hij bleef dit gedurende 12 jaar. "Het was een periode van grote bloei voor de muziekvereniging die explosief groeide. Het A-orkest kende toen zo'n 65 leden. Daarnaast was er nog een B- en C-orkest met jeugdleden". Peter vertelt dit allemaal met groot enthousiasme en met veel oog voor details. "Natuurlijk kost zo'n grote vereniging veel geld", meldt Peter, "want de opleiding en instrumenten van alle leden zijn niet goedkoop. Daarom organiseerden we vaak verschillende sponsoracties en evenementen".

Festiviteiten en jubilea

Samen met een ander lid van de vereniging, te weten Cock van Overveld, die tevens een heel goede vriend van Peter is, organiseerde hij allerlei activiteiten en jubilea. Zo werd in het verleden op het Oranjeplein de activiteit bungeejumpen georganiseerd. Het werd een groot succes. Ook werd een grote sponsorloterij heel succesvol. Bij de viering van het 150-, 160- en 175-jarige bestaan werden grote en beroemde muziekkapellen uitgenodigd. "Zo wist ik, samen met Cock, de Koninklijke Militaire Kapel, de Marinierskapel en het Orkest Koninklijke Luchtmacht binnen te halen", vertelt Peter vol trots. "Daar gaat enorm veel voorbereiding aan vooraf. Het is niet even een telefoontje plegen. Neen, er moet veel overlegd worden en ook wordt de locatie van het concert vooraf door hen goedgekeurd. De akoestiek moet in orde zijn. Daarom begonnen we vaak al enkele jaren voor de jubileumdatum met de voorbereidingen. Bij het 175-jarig bestaan was zelfs de Generale Staf van de Luchtmacht aanwezig".

Archief

Koninklijke Harmonie Nut & Vermaak bestaat inmiddels ruim 175 jaar. In die jaren is een enorm archief opgebouwd. Zelfs het oprichtingsdocument uit 1842, indertijd ondertekend door burgemeester Caspar van Beckhoven, is nog aanwezig. Peter kent zo ongeveer het hele archief van de Harmonie uit zijn hoofd. Details, namen en jaartallen weet hij eenvoudig op te noemen. "Ons archief is heel waardevol en mag nooit verloren gaan. Om die reden heeft het bestuur na intensieve gesprekken besloten het archief over te dragen aan het West-Brabants Archief in Bergen op Zoom", vertelt Peter.

Kleinzoon

Sinds 2011 is Peter gepensioneerd. In het dagelijks leven werkte hij onder andere als manager Publiekszaken bij de gemeente Breda. Ook was hij betrokken bij de organisatie Kema welke bekend staat om haar kwaliteitsmanagementsystemen, en werkte hij nog als zelfstandig ondernemer. Hij was in het verleden secretaris van buurtschap Veldstraat en doet vrijwilligerswerk bij Moerse Boys. En de muziekvereniging laat hij natuurlijk ook niet los, daar is hij voorzitter van de Stichting Vrienden Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak. En trots sluit hij dan af: "Mijn oudste kleinzoon speelt ook in de Harmonie en volgt drumles, hartstikke leuk vind ik dat".

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>