Een havik op het scherpst van de snede.
Een havik op het scherpst van de snede. Foto: Riet Pijnappels

Fotoboeken Riet Pijnappels zijn ode aan schoonheid van de natuur

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Wie er oog voor heeft, ziet de enorme schoonheid die de natuur heeft te bieden. Vooral en misschien juist ook in de eigen omgeving. Via het onlangs verschenen fotoboek 'Met andere ogen - Natuur in De Baronie' proberen de makers bij een breed publiek meer bewustzijn te creëren voor het aanwezige natuurschoon.

Riet Pijnappels uit Klein Zundert, journaliste en gepassioneerd natuurfotografe, geldt als de iniatiefneemster voor het boek dat kan worden gezien als de opvolger van het eerder verschenen fotoboek 'Met andere ogen - Natuur in Zundert'. "Dat boek maakte ik omdat ik vond dat er te weinig aandacht is voor de natuurgebieden en historische landgoederen in Zundert", vertelt ze. "Eenmaal gepresenteerd bleek het een enorm succes. Het leverde veel enthousiaste reacties op en al snel kwam vanuit Breda de vraag om een fotoboek over de natuur in De Baronie. Het bekijken van de foto's in de boeken zorgt voor verwondering. Is dit echt allemaal te zien in de eigen omgeving? Is dit echt allemaal bij ons de buurt? Dat is inderdaad het geval. Het is een kwestie van kijken en zien".

Natuurgebieden

En van heel veel tijd en doorzettingsvermogen, zo blijkt al snel uit het relaas van Riet Pijnappels. Voor het fotoboek 'Met andere ogen - Natuur in De Baronie' moesten namelijk maar liefst 21 natuurgebieden in en rond Breda op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Een klus die ze klaarde met hulp van een zevental andere fotografen uit de regio. "Ik ben begonnen in de Lage Vuchtpolder in Breda. Om Breda heen kwam ik, via de Chaamse Bossen, weer terecht bij De Pannenhoef en De Krabbebossen in Rijsbergen. Van daaruit ging het richting Rucphen en Etten-Leur. En dan waren er ook nog de Bredase singels, belangrijke ecologische verbindingszones. Best een groot gebied, inderdaad".

Verkenning

De werkwijze is altijd dezelfde."Het begint steevast met het verkennen van een gebied zonder camera", zegt ze. "Daarnaast ga je je verdiepen in het gebied. Welke dieren en plantensoorten komen er voor? Ook moet je weten waar je mooie landschapsfoto's kunt maken. Verder is het belangrijk om er op het juiste moment naaroe te gaan. Ervoor zorgen dat je mooi licht hebt en en mooie nevel. Je reist altijd het licht achterna".

Zonsopgang

"Voor de mooiste foto's moet je vaak bij zonsopgang al ergens op locatie zijn. In mijn geval betekent het dat ik 's zomers om half vier 's ochtends mijn bed uit moest om op tijd in Baarle-Nassau te zijn voor het maken van een foto. Het kost misschien pijn om zo vroeg op te staan, maar je wordt er altijd voor beloond. Ik ben nog nooit thuisgekomen zonder geslaagde foto. Het is niet mijn hobby om in het donker alleen door het bos te lopen, maar ik heb het er graag voor over. Alles voor het plaatje. Maar weinigen weten hoe mooi de natuur is bij zonsopgang".

Sprookje

"Voor het fotograferen van dieren is veel geduld nodig", vervolgt Riet Pijnappels."Libelles en vlinders bijvoorbeeld moet je altijd 's ochtends vroeg fotograferen. Dan zijn hun vleugeltjes nog nat en zitten ze op een takje. Op het moment dat hun vleugels droog zijn, vliegen ze weg. Soms stuit je als fotograaf op bijzondere situaties en waan je je in een sprookje. Maar je moet er ook oog voor hebben".

Splijtzwam

Oog hebben voor de natuur. Haar boeken zijn er een regelrecht pleidooi voor. Naast tal van indrukwekkende foto's bevat het boek 'Met andere ogen - Natuur in De Baronie' speciaal vervaardigde kaarten om de verschillende natuurgebieden in de regio te duiden. Daarnaast worden de gebieden uitgebreid beschreven, inclusief ontstaansgeschiedenis en aanwezige flora en fauna.Riet Pijnappels: "Eigenlijkis het een ode aan de schoonheid van de natuur. Die moet meer onder de aandacht worden gebracht. Neem nu de stikstofcrisis. De natuur dreigt de splijtzwam te worden in de discussie over het wel of niet kunnen boeren of bouwen. Het gaat echter niet om een paar planten of bomen, het hele ecosysteem staat zwaar onder druk."

Eye-opener

"Wat betreft het verlies aan biodiversiteit zijn we in Nederland kampioen van Europa. Ten opzichte van zo'n honderd jaar geleden resteert er hier misschien nog maar zo'n vijftien procent. We zijn al ontzettend veel kwijtgeraakt aan planten en dieren. De insectensterfte is gigantisch. Zonder bijen geen bestuiving, maar die zorgen wel voor driekwart van de bestuiving van onze producten. Het belang van de natuur is immens groot, maar veel mensen steken hun kop in het zand.Dit boek is dan ook bedoeld als een eye-opener. Kijk eens wat we nog hebben, wees er zuinig op. Bescherm de natuur en stop met wegkijken".

Nicole van Elteren
Het boek 'Met andere ogen - Natuur in de Baronie' (ISBN 978-90-9032178-3) is te koop in de boekhandel of via www.rietpijnappels.nl. De opbrengst gaat naar het kindertehuis van de Zundertse Nicole van Elteren in Malawi.
Konikpaarden in de Pannenhoef.
Onweer boven de Matjens. FOTO'S RIET PIJNAPPELS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief