Een van de kerststallen in voorgaande tentoonstellingen.
Een van de kerststallen in voorgaande tentoonstellingen. Foto: werkgroep tentoonstelling

Kerststallen tentoonstelling in volle voorbereiding

Sport en vereniging

RIJSBERGEN - Inmiddels voor de 18e keer wordt de St. Bavokerk tijdens de kerstdagen ingericht als tentoonstellingsruimte.

De werkgroep voor de opbouw van zowel de grote binnen- als buitenkerststal, de groep die de sfeervolle kerstversiering verzorgt, en de groep die de tentoonstelling organiseert, en uiteraard het gehele pastorale team, hebben de gezamenlijke missie om de St. Bavokerk een sfeervolle ontmoetingsplek te laten zijn voor velen. Zowel tijdens alsook buiten de kerstvieringen om.

Voorbereiding
Op woensdagmiddag 11 december wordt er in de hal van de St. Bavoschool volop gekleurd, geknipt en geplakt. De werkgroep kerstallen-expositie houdt er dan een knutselmiddag en hoopt er tussen 13.30-15.00 uur veel kinderen te zien die een kerststal willen maken.
De eigengemaakte stalletjes zijn vervolgens te zien tijdens de expositie op, 1e en 2e Kerstdag in de St. Bavokerk. Ook de kinderen die niet op de St. Bavoschool les krijgen, zijn welkom, wel graag even aanmelden bij de werkgroep.
Als voorbereiding kunnen de kinderen eventueel thuis van bijvoorbeeld een schoenendoos al een soort stalletje maken. De “beeldjes” tekenen en knutselen ze dan op school op 11 december.
De werkgroep zou heel blij zijn met wat extra hulp bij het knutselen, dus als er belangstellenden zijn die mee willen helpen met het knutselen, graag een telefoontje naar de werkgroep 06-12235707.

Tentoonstelling
In 2002 werd op Initiatief van de familie Veelenturf een werkgroepje geformeerd om een kerststallenexpositie te houden. Dit met als doel om tijdens de kerstdagen een centrale sfeervolle ontmoetingsplek te creëren waar iedereen elkaar vrijblijvend kan ontmoeten. Een initiatief waarvan velen al jaren graag gebruik van maken en de tentoonstelling aangrijpen voor een uitje tijdens een van de kerstdagen.
De huidige werkgroep wil wederom een grote variatie aan kerststallen en kerstgroepen laten zien, en biedt volop ruimte voor gesprek en ontmoeting.
Tijdens de Kerstdagen is er vaak een moment om het huiselijke kerstgevoel te willen delen met anderen. Velen zoeken die dagen een activiteit om ook buitenshuis iets van kerstbeleving te vinden. Weer anderen zoeken gezelschap. De St. Bavokerk en de kerststallen expositie is daar een mooie plaats voor. De kerk is geheel in kerstsfeer aangekleed, en bezoekers aan de tentoonstelling krijgen er gratis koffie en thee. Op het kerkplein staat de grote buitenkerststal, waar naast de Heilige Familie regelmatig schapen en een ezel te vinden zullen zijn.
In de kerk is tijdens de kerstdagen de fototentoonstelling “Nieuws van.... toen en nu” te zien van Charles Luijten. Vaak is er door deze foto’s zoveel gespreksstof dat kleinkinderen hun opa’s en oma’s niet snel mee naar huis krijgen. Geen probleem, de kinderen kunnen terwijl in de kinderhoek een kerstwens kleuren, uitknippen en in de kerstboom hangen.

Oproep
De werkgroep kan voor de expositie nog steeds kerststallen gebruiken. Het gaat er niet om deze te krijgen, maar om slechts enkele dagen beschikbaar te hebben voor de tentoonstelling. De stal en/of groep hoeft niet spectaculair te zijn, hoeft niet groot te zijn, maar heeft meestal wel een speciale betekenis voor iemand.
Aanmelden kan bij de werkgroep via riethereijgers14@gmail.com of via 06-12235707.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief