Afbeelding

Column Schalk Makelaardij: Mekaar hellepe, nie waar?

Door: Janny Mathijssen

De allerbeste plaatsen bij de wedstrijd, champagne en luxe hapjes tot ze je neus uitkomen en natuurlijk mag een handtekening en foto met de sporters niet ontbreken. Als sponsor heb je zo toch een mooi dagje uit... Als u echt denkt dat lokale sponsoring zo werkt, dan raad ik u aan verder te lezen. Denkt u van niet, lees dan ook gerust verder. Want dit verhaal gaat ook u aan.

Als regionale makelaar sponsoren we ieder jaar verschillende lokale evenementen en verenigingen. Sport-minded als we zijn, kiezen we meestal voor sportieve doelen. Denk aan Bavoloop Rijsbergen, Profronde Etten-Leur, Wielerdorp Rijsbergen en Eventing Etten-Leur. Maar ook de vogeltjesvereniging van zowel Rijsbergen als Zundert ontvangen al jaren een bijdrage voor de bekostiging van hun tentoonstelling. En zo ook Gilde Sint Bavo voor hun jaarlijkse zilververschieting en Gilde Sint Willibrordus. Het doet ongetwijfeld iets voor onze naamsbekendheid als 'Schalk' op spandoeken staat langs een parcours of op sporttassen in de kleedkamer. Maar nog nooit heeft iemand tegen mij gezegd dat ik het huis mag verkopen, omdat ze onze naam op een sponsorbord zagen bij de voetbalclub.

Waarom wij lokale sponsoring dan zo belangrijk vinden? Omdat we daarmee bijdragen aan de levendigheid van de dorpen waar onze klanten (willen) wonen. Geen mens wil in een doods dorp wonen. Maar wel in een dorp met voorzieningen zoals een school, winkels en bedrijven waar regelmatig gezellige activiteiten zijn en met een bloeiend verenigingsleven. Om zo'n dorp te blijven, heb je elkaar keihard nodig. Met inzet van vrijwilligers om de boel organisatorisch voor elkaar te krijgen. En met sponsorgeld van lokale ondernemers. Sportclubs en verenigingen zijn steeds meer afhankelijk van die sponsoring, nu gemeenten de subsidies terugschroeven. Zonder die sponsoring lopen sportclubs en verenigingen inkomsten mis en trekken inwoners weg uit een dorp of kiezen ze liever voor een ander dorp om in te wonen. Zonder die inwoners sluiten winkels, en op den duur scholen en andere voorzieningen. Wie de kip en wie het ei is, is mij om het even. Het is een cirkel waarin geen schakel kan ontbreken.

Natuurlijk, een levendig dorp, is goed voor ons als makelaar. Want waar mensen willen wonen, worden huizen verkocht en gekocht. Maar ook de bakker, de supermarkt, de schoenenzaak en de autodealer profiteren daarvan. Net als scholen,buurthuizen en de vrijwillige brandweer. En alle mooie verenigingen en evenementen die we hier in West-Brabant kennen. Die oude liedjes-wijsheid uit de jaren zestig geldt nog steeds: "We benne op de wereld om mekaar te hellepe, nietwaar?

Twan Schalk
Makelaar / Register Taxateur



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief