Bewoners Tiggeltseberg in actie tegen eikenprocessierups
Een deel van de nestkasten.
Een deel van de nestkasten.

Bewoners Tiggeltseberg in actie tegen eikenprocessierups

RIJSBERGEN - Tijdens de afgelopen zomer met veel overlast door te veel eikenprocessierupsen, zijn op de Tiggeltseberg in Rijsbergen een flink aantal buren bij elkaar gekomen om deze rupsen te gaan bestrijden. Verder helpen vleermuizen ook bij de bestrijding, omdat ze niet alleen de motten, maar ook de rupsen van de eikenprocessierups vangen zodat er ook voor de vleermuizen kasten zijn gemaakt.


Momenteel wordt nog onderzocht hoe de juiste insecten in de tuinen gelokt kunnen worden. Hiervoor wordt gekeken naar de juiste aanplant van bloemen en bloembollen om gedurende een lange periode met bloemen insecten in de tuinen te houden.

Uitroeien van de eikenprocessierups zal niet lukken, maar de bewoners gaan er vanuit dat met behulp van de vogels, vleermuizen en insecten de overlast aanzienlijk kan verminderen en vervolgens beheersbaar wordt. Er is nauw contact met de gemeente, waar men met dezelfde plannen rondloopt en vergelijkbare acties als op Tiggeltseberg opgezet heeft om te kijken hoe effectief deze milieuvriendelijke aanpak tegen de eikenprocessierups is.

"De gemeente wil echter op korte termijn stevig ingrijpen om te voorkomen dat kwetsbaren onder ons niet volgend jaar weer met de onaangename gevolgen van de eikenprocessierups geconfronteerd gaan worden, zoals kinderen op scholen, speelplekken, ouderen en dergelijke", aldus de bewoners. "Dit betekent het spuiten van bacteriën en aaltjes en later het wegzuigen van nesten op probleemlocaties. Het spuiten past niet bij de burgeractie op de Tiggeltsebergstraat en daarom zal er begin volgend jaar ook niet op de Tiggeltseberg gespoten worden." Samen gaat nu verder gekeken worden welke maatregel effectief is en hoe de gemeente hierbij kan helpen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>