Wethouder Twan Zopfi bespeelt het door studenten ontworpen prototype van een klavier.
Wethouder Twan Zopfi bespeelt het door studenten ontworpen prototype van een klavier. (Foto: Charles Luijten)

Speelcreaties moeten Rijsbergen extra in de etalage zetten

RIJSBERGEN - Rijsbergen krijgt een bijzondere speelaccommodatie. Over de plek waart die komt moeten de geleerden zich nog buigen. Wel is de bestemming bekend, die is voor de allerkleinsten.


Een vijftigtal studenten die in Tilburg aan de Avans Hogeschool een opleiding volgen in Technische Bedrijfskunde nam maandag tijdelijk een deel van De Koutershof in bezit. Verspreid over de grote zaal hadden ze hun speelcreaties (in minivorm) uitgestald. Die speeltoestellen zijn niet bestemd om daarmee straks de speelplaats van de school verder te verrijken. Wat is de aanleiding tot het project? Robin Timmers, als student verbonden aan de school, vertelt. "We zijn hier in opdracht van onze school om bij te dragen aan het kweken van meer saamhorigheid in Rijsbergen middels speeltoestellen voor de allerkleinsten."

Het verzoek daartoe is gekomen van de Zundertse wethouder Twan Zopfi. Het toestel moet aansluiten bij een bepaald thema van het dorp, bijvoorbeeld Boerendag of Pannenhoef. Er zijn 22 ontwerpen, die stuk voor stuk van elkaar verschillen. "Met elk daarvan hebben telkens vier studenten bemoeienis gehad", zegt Robin.

Sfeerplein

In de zaal wordt wethouder Zopfi door studente Isa Hamelinck bijgepraat over een maquette van een doolhof die zij in haar handen heeft. "Bedoeling is dat die uit hagen bestaat. We hebben dit prototype op schaal ontworpen. Mocht de keuze straks op dit ontwerp vallen, dan neemt de doolhof een ruimte van 10 bij 20 meter in beslag". Wethouder Twan Zopfi vindt het allemaal prachtig wat de studenten voor elkaar hebben weten boksen.

"Vorig jaar is een groep studenten van de Breda University of Applied Sciences (BUas) in Rijsbergen geweest voor onderzoek naar waar het dorp trots op is en hoe dat het beste kan worden geëtaleerd. Het advies dat daaruit naar voren kwam was het inrichten van een zogeheten sfeerplein", aldus de wethouder.

Aandacht

Het plan dat hierachter schuilt? Het komt er als het ware op neer om bijzonderheden die Rijsbergen rijk is op een ludieke manier extra onder de aandacht te brengen. Een studentengroep bijvoorbeeld kwam op de proppen met een ontwerp voor een bespeelbaar onderdeel van een muziekinstrument, zijnde een piano-en of accordeonklavier. Bij het indrukken van de toetsen hoort men zelfs bepaalde klanken. Er worden straks uiteindelijk vijf ontwerpen gekozen. Wat het project gaat kosten is nog onbekend.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>