Buurtschap Tiggelaar kijkt uit naar Vaandelfeest
Achter de maquette staat ontwerper Erwin Braspenning. Op de voorgrond poseert zijn broer Rob, voorzitter van buurtschap Tiggelaar.
Achter de maquette staat ontwerper Erwin Braspenning. Op de voorgrond poseert zijn broer Rob, voorzitter van buurtschap Tiggelaar. (Foto: Heleen Verburg)

Buurtschap Tiggelaar kijkt uit naar Vaandelfeest

ZUNDERT - Het jaarlijkse Vaandelfeest staat weer voor de deur. Komende zaterdag is het weer zover. De winnaar van het Corso 2019, buurtschap Tiggelaar, zal dan uit handen van burgemeester Joyce Vermue het vaandel ontvangen. In het vaandel zal de beeltenis van de winnende wagen 'Vikings' verwerkt zijn, maar hoe het er precies uit komt te zien, is nu nog geheim.


Buurtschap Tiggelaar wist tijdens de laatste editie van Corso Zundert met dit ontwerp van Erwin Braspenning de eerste prijs in de wacht te slepen. Traditiegetrouw reikt de Gemeente Zundert tijdens het Vaandelfeest in januari, een vaandel uit aan het winnende buurtschap waarin de afbeelding van hun winnende wagen is verwerkt. Het Vaandelfeest vormt de aftrap van het nieuwe corsoseizoen. k heb het vaandel ontworpen", vertelt Erwin Braspenning. "Momenteel zijn enkele dames van onze buurtschap druk bezig het vaandel te maken. Dat is een hele klus. Deze dames en ik zijn daarmee de enige personen die weten hoe het vaandel eruit zal zien". Na het feest zal het vaandel samen met de maquette van de winnende wagen gedurende de rest van het jaar in het gemeentehuis ten toon worden gesteld.

Vaandelfeest

Voor burgemeester Joyce Vermue zal het de eerste keer zijn dat zij het vaandel mag uitreiken. "Het was vorig jaar voor haar ook de eerste keer dat ze het Corso bijwoonde en ik heb begrepen dat ze het heel indrukwekkend heeft gevonden. Ze had zich vooraf niet echt een voorstelling kunnen maken hoe groot het Corso zou zijn". Aan het woord is Rob Braspenning, voorzitter van buurtschap Tiggelaar en broer van ontwerper Erwin. Het feest begint voor het buurtschap 's middags al. Dan vindt in Café de Ossekop een gezellige startmiddag plaats voor iedereen, jong en oud, die bij het buurtschap betrokken is. "Vervolgens eten we met elkaar en dan gaan we in optocht naar CCZ De Schroef voor het grote feest", aldus Rob. "Daar staan dan vertegenwoordigers van alle andere buurtschappen ons op te wachten en worden we door hen feestelijk onthaald". Na wat korte toespraken vindt dan de overhandiging van het vaandel plaats en kan het feest, dat tot in de kleine uurtjes duurt, losbarsten.

Ambitieus

In de afgelopen decennia heeft het buurtschap altijd hoge ogen gegooid bij het Corso. Het eindigde vaak in de top 5. "Dat is ook onze ambitie, maar het betekent niet dat dit altijd lukt of haalbaar is. Je bent afhankelijk van welk ontwerp op tafel komt en of dit haalbaar is voor het buurtschap. Maar we gaan graag de uitdaging aan. We hebben onder onze bouwers veel talenten en ook op het veld staat een mooie ploeg". Aan het woord is weer voorzitter Rob Braspenning. En Erwin vult aan: "Samen met de bouwers bouw ik de wagen want ik kan het niet alleen. We doen het samen met elkaar. Vaak moeten we tijdens de bouw aanpassingen doen in het ontwerp omdat de praktijk soms net even anders uitpakt dan op de tekening was voorzien".

Eerste indruk

Ook bij de Vikings waren kleine aanpassingen noodzakelijk. Mede omdat pas na de goedkeuring van het ontwerp duidelijk werd dat de Corsojubel verplaatst werd naar het Oranjeplein. Dit betekende dat de zijde van de corsowagen die als eerste door de jury gezien wordt en waarmee je de eerste indruk moet maken, nu niet als eerste gezien zou worden omdat de hoofdtribune aan het Oranjeplein bij de eerste doorgang rechts van de weg ligt. Dit in tegenstelling tot de vroegere locatie bij het gemeentehuis. Daar werd de linkerkant als eerste gezien. "Dat was best wel even spannend", aldus Erwin, "maar het is goed gelukt".

Vikings

Buurtschap Tiggelaar mocht in 2019 op de eerste zondag van september stoppen op de nieuwe Corsoboulevard. Haar wagen 'Vikings', een ontwerp van Erwin Braspenning, won Corso Zundert 2019 met 634 punten en kreeg de derde publieksprijs. De buurtschap ontvangt zaterdag daarom het erevaandel van burgemeester Joyce Vermue. Aanvang 20.00 uur in CultuurCentrum De Schroef.

BIJDRAGE HELEEN VERBURG

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>