Afbeelding
Foto: Judith Lola Kommeren

Felicitaties voor 100-jarige Betsie Kommeren-Maas

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Een heuse eeuweling binnen de dorpsgrenzen. Voor burgemeester Joyce Vermue reden om - ook al is het enkele weken later - de 100-jarige hoogstpersoonlijk te gaan feliciteren. Deze keer viel Betsie Kommeren-Maas die eer ten deel.

Vandaag de dag zullen alleen degenen die al heel wat levensjaren achter de rug hebben het zich mogelijk nog weten herinneren: het verzoekplatenprogramma Bij Barend van de NCRV op zaterdagmiddag in de jaren 1970-1979 met presentator Barend Barendse. 'Speciaal voor de sterken onder de allersterksten onder ons', zo kondigde destijds laatstgenoemde zijn vooral bij de oudere generaties populaire felicitatieradioprogramma steevast aan. In de zogeheten 'Eregalerij van de oude glorie' kwam al het edelmetaal voorbij als Barendse zijn felicitaties overbracht aan vijftig (goud), zestig (diamant) of zeventig (platina) jaar getrouwde echtparen. namen van jarigen en bruidsparen konden rekenen op vermelding in de rubrieken 'Verjaardagskalender' en 'Huwelijksregister'.

Bloemen

De naam Betsie Kommeren zou er absoluut in zijn vernoemd, zou het programma nog bestaan. Toch klonk afgelopen week onder pianoklanken het 'Lang zal ze leven' voor Betsie Kommeren-Maas, de 100-jarige bewoonster van De Willaert in Zundert. Burgemeester Joyce Vermue bleef in het gezang niet achter. Met een fraaie bos bloemen kwam zij hoogstpersoonlijk langs om de eeuweling de hand de drukken.

Kerstkindje

Een heus kerstkindje, want Eerste Kerstdag 25 december 1919 streek in de Rozenlaan in het toen nog zelfstandige Ginneken, sinds 1942 een wijk in Breda, de ooievaar neer bij de familie Maas. Voor hen die kunnen rekenen is dat dus honderd jaar geleden. Die schonk het echtpaar Maas een dochter en noemde haar Betsie. Het zou, zo later bleek, niet alleen bij Betsie blijven.

Borduurster

Betsie Maas ging na haar pubertijd als borduurster werken bij atelier Van Dongen & De Kroon waar ze voor het eerst haar toekomstige man zou tegenkomen die achttien jaar ouder was. Hij was er bediende en bezorgde onder meer de bestellingen. Getrouwd werd tijdens de oorlogsjaren, in 1942, en er werd een woning betrokken in de Bredase Oranjeboomstraat. Het jonge paar Kommeren-Maas kreeg 2 september 1944 zijn eerste kind in de persoon van dochter Ans. Deze mocht niet ouder worden dan 36 jaar. Van de vier kinderen die het gezin telde zijn nog twee zeer vitale zonen in leven: Kees en Theo. Na veertig jaar Oranjeboomstraat werd verhuisd naar de Veldekestraat in het stadsdeel Boeimeer.

De Willaert

De 100-jarige Betsie Kommeren-Maas verblijft inmiddels alweer zo'n tien jaar in De Willaert in Zundert. Ze vertrok er naar toe omdat haar flat in de Veldekestraat toe was aan renovatie en het lopen haar minder goed afging. Op dat moment was Betsie al 91 jaar. In Breda was voor haar geen plaats in een verzorgingstehuis, vandaar dat Betsie Kommeren-Maas een kamer in De Willaert betrok. "Dat was binnen een week geregeld. Ze heeft het best naar de zin. Ze is haar hele leven altijd serieus geweest en niet zo van de lacherige kant. Ze heeft slechts één hobby gekend en dat was poetsen en schoonmaken, wat nu anderen voor haar doen", zegt Theo Kommeren, zoon van de eeuweling. Betsie Kommeren-Maas brengt momenteel haar dagen door in een woongroep vanwege geheugenverlies. Dat verlangt een wat nauwer beschermde omgeving voor haar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief