Koperen Sailors.
Koperen Sailors. Foto: Joke

Strawberry Sailor Singers vieren feest tijdens koperen jubileum

Sport en vereniging

ZUNDERT - De Sailors vierden afgelopen zondag hun 12,5 jarig bestaan. Een groep van een man of zeven monsterde medio 2007 aan voor de eerste repetitie in het Wapen van Zundert. Met de ondersteuning van de twee harmonica- en accordeon-Jantjes konden de Sailors beginnen aan een muzikale reis over de wereldzeeën: het vertolken van shanties, werkliederen, gezongen op de zeilschepen in de achttiende en negentiende eeuw, alsmede van maritieme ballades, die na het zware werk aan boord ten gehore werden gebracht.

Het repertoire, aanvankelijk eenstemmig en beperkt, groeide in de loop der jaren uit tot een tachtigtal nummers, meerstemmig en -talig. Naast vrolijke Nederlandse shanty's en ballades brengen de Sailors stoere, dramatische, romantische en ontroerende liederen in het Engels, Frans, Duits, Spaans. De groep werd gaandeweg gecompleteerd met banjo, een gitarist, thin whistle, theekist en een Bodhràn speler.

Het aantal optredens was in de eerste jaren nog beperkt en voor een klein publiek, maar langzamerhand viel het authentieke repertoire en de muzikaal unieke stijl op bij shanty-minnend Nederland. Uitnodigingen voor festivals en optredens in heel Nederland en Vlaanderen volgden: Drimmelen, Maritiem Den Bosch, Regge Coast festival Nijverdal, Vlissingen maritiem, festival Willemstad, Leurse havenfeesten, Wereldhavendagen Rotterdam, festival Veere, Blankenberge, Zeist, Wijk bij Duurstede, Lithoyen, festival Grou (Leeuwarden), Brandersfeesten Schiedam enz.

Inmiddels is de bemanning uitgegroeid tot 23 koppen, die genieten van het samen maritieme muziek maken en die dat plezier afgelopen zondag graag wilden delen met alle fans en landrotten in Zundert.

Geslaagde muzikale middag

Na ruim 140 optredens meerde de bemanning van de Sailor nu af bij de thuishaven 'Het Wapen van Zundert' aan de Katerkade. De Ierse groep The Ferrymen completeerde de geslaagde muzikale middag. Ondanks allerlei activiteiten dit weekend, waar zinderend Zundert om bekend staat, waren er toch nog ruim 160 fans aanwezig. Feestje!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief