Jos Vriends, initiatiefnemer voor de in Zundert te vestigen Corso Experience.
Jos Vriends, initiatiefnemer voor de in Zundert te vestigen Corso Experience. (Foto: Dré van Nispen)

'Corso Experience moet bezoekers het corsogevoel overbrengen'

ZUNDERT - Corso Zundert is het grootste dahliacorso ter wereld, iets waar iedere inwoner van de gemeente Zundert trots op kan zijn. Het corso houdt menigeen dan ook het hele jaar door bezig. Corsoliefhebber Jos Vriends kwam op het idee om er een permanente tentoonstelling aan te wijden. Deze zogeheten Corso Experience moet nog vóór de zomer gestalte krijgen.


De Corso Experience moet bezoekers van binnen en buiten Zundert het hele jaar door een interactieve beleving van Corso Zundert bezorgen en het zogeheten 'corsogevoel' overbrengen. Het wordt een dynamische tentoonstelling met wisselende thema's, zodat de Corso Experience vanuit een eenvoudige opzet kan blijven groeien én in de jaren die volgen ook interessant blijft.

Taakverdeling

Het initiatief voor het opzetten van deze tentoonstelling is van Jos Vriends. De realisatie van de Corso Experience valt onder de vlag van Stichting Corso Zundert. Binnen deze organisatie zijn de verschillende taken verdeeld. Zo valt het creatieve deel onder de verantwoordelijkheid van Marie Louis Kerstens vanuit de Stichting Bloemencorso Zundert. Het onderdeel communicatie, marketing en PR neemt Josefien Renne voor haar rekening. De financiën worden beheerd door Stichting Cultuur Centrum Zundert onder leiding van Jos Vriends. Met deze drie personen zijn meteen ook de kartrekkers van het ambitieuze project genoemd. Momenteel verzamelt het drietal de noodzakelijke enthousiastelingen om zich heen om de verdere uitwerking van de Corso Experience gestalte te kunnen geven. "De groep creatieve vrijwilligers heeft reeds een maquette voorbereid", weet Jos Vriends. "Het clubje vrijwilligers dat zorg draagt voor de public relations is bezig met een onderzoek naar eventuele subsidie- en sponsormogelijkheden".

Blikvanger

Volgens Jos Vriends is het de bedoeling dat de expositie ruimte krijgt in CC De Schroef aan de Molenstraat in Zundert, specifiek in de ruimte waar eerder een tentoonstelling rond Vincent van Gogh plaatsvond. "Daarnaast leven er ideeën om in de Corsozaal een representatieve presentatie van de erevaandels te realiseren en deze te verbinden met de Corso Experience", vertelt Jos Vriends. Als het aan de organisatie ligt wordt ook op het plein vóór De Schroef een uiting gerealiseerd die de bezoeker attendeert op de Corso Experience binnen. "We hopen bovendien dat het Corsomeisje van Henk Groenhuis mettertijd verhuist van het plein voor het Raadhuis aan de Markt in Zundert naar het zogenaamde Corsoplein voor De Schroef. Hiermee zou het plein een echte blikvanger krijgen", aldus Jos Vriends.

Thuishaven

Momenteel wordt er druk overleg gevoerd met de exploitanten van De Schroef over de straks te hanteren openingstijden. Als het aan Jos Vriends ligt wordt CC De Schroef straks op langere termijn de thuishaven van de tentoonstelling. "Ik zeg bewust thuishaven, omdat het de bedoeling is dat de expositie af en toe ook een uitstapje maakt en elders kan worden opgesteld. Daarom wordt de Corso Experience zó uitgevoerd dat deze eenvoudig is te verplaatsen".

Thema's

Via de tentoonstelling Corso Experience wordt straks een zevental thema's uitgelicht. "Het ontwerp, de veldploeg, de wagen, de tent, de optocht, de dahlia én een stukje historie", somt Jos Vriends de verschillende onderwerpen op. "Op dit moment wordt hard gewerkt aan de realisatie van deze thema's. Het is de bedoeling om nog vóór de zomer de Corso Experience te presenteren in CC De Schroef. De PRET Handdruk die de organisatie vorig jaar heeft mogen ontvangen was uiteraard een welkome bijdrage, maar we hopen permanente ondersteuning voor de Corso Experience te kunnen realiseren via subsidie en/of sponsoren".

BIJDRAGE DRÉ VAN NISPEN

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief