Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Vreugde over onbelemmerde toegang tot speeltuin Het Laar

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Waar een wil is, is een weg. Een overtuigend bewijs voor die stelling werd vrijdagochtend in Zundert geleverd. Lilian Herijgers mocht er, samen met onder andere wethouders Twan Zopfi en Patrick Kok, officieel de verharde toegang naar de speeltuin in Het Laar in gebruik nemen.

Een mooie beloning voor haar idee en voor haar inzet om de zo gewenste verharding van de toegang tot de speeltuin gerealiseerd te krijgen. Vanwege haar lichamelijke beperking is Lilian namelijk aangewezen op rollator en scootmobiel. Zo ook voor uitstapjes met haar 2-jarige zoontje naar de speeltuin. Een dergelijk bezoek verliep tot voor kort niet altijd van een leien dakje. De toen nog onverharde toegang tot de speeltuin maakte dat Lilian gedwongen was om haar scootmobiel te parkeren op straat. Het lopend afleggen naar het bij de speeltuin geplaatste bankje was voor haar bovendien heel  lastig vanwege het toen nog alom aanwezige losse zand, dat bij vochtig weer ook nog eens in modder veranderde. "Ik loop heel moeilijk, dus daar kom ik zo in vast te zitten", aldus Lilian Herijgers.

Oplossing

En dus trok zij in oktober aan de bel bij de Gemeente Zundert in een poging om verandering in de zaak te brengen. Haar verzoek bleek bij de ambassadeurs van de Gemeente Zundert niet aan dovemansoren gericht. Na enig onderzoek kon groen licht worden gegeven voor de eenvoudige oplossing om een deel van de toegang tot de speeltuin te betegelen. "Ik ben er trots op dat we daar hebben kunnen zorgen", zegt ambassadeur Bülent Acer. "De vraag wat er betreffende toegankelijkheid essentieel is in dit geval, stond centraal. Verschillende oplossingen passeerden vervolgens de revue, waarbij misschien soms wel te moeilijk is gedacht. Hiernaast zijn eventuele subsidiemogelijkheden onder de loep genomen. De oplossing is er relatief snel gekomen, al had het voor mij persoonlijk nog wel sneller gemogen".

Inclusieve gemeente

Lilian Herijgers is er hoe dan ook blij mee. "Ik hoef zelf echt niet de glijbaan op, hoor. Een gemakkelijker toegang tot de speeltuin, daar ging het mij om". Dat die is gerealiseerd, doet ook wethouder Patrick Kok deugd, zo blijkt uit zijn woorden voorafgaand aan het doorknippen van het lint. "Gemeente Zundert en Gehandicapten Platform Zundert werken samen aan een inclusieve gemeente waaraan iedereen naar vermogen kan participeren. Daar hebben we onlangs nog een overeenkomst voor ondertekend. De gesprekken hierover liepen eigenlijk parallel met jouw initiatief, Lilian. Ik vind het fijn dat we dit hebben mogen doen en gehoor hebben kunnen geven aan jouw verzoek".

Geen verrassing

Onder toeziend oog van gezin, belangstellende buurtbewoners en een afvaardiging van het Gehandicapten Platform Zundert, mocht Lilian Herijgers, samen met onder andere wethouders Twan Zopfi en Patrick Kok, vervolgens het lint doorknippen om de verharde toegang tot de speeltuin officieel voor geopend te kunnen verklaren. Al bleek het resultaat al lang geen verrassing meer voor Lillian. "Ik ben stiekem al geweest om 'm uit te proberen, hoor".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief