'Koninklijk' exemplaar van Zunderts boek komt naar Van GoghHuis
Ron Dirven (links) en Egbert Jorissen met de verschillende exemplaren van de eerste uitgave van het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout'. Komende maand wordt een uniek en speciaal voor koningin Wilhelmina vervaardigd exemplaar tentoongesteld in het Van GoghHuis in Zundert.
Ron Dirven (links) en Egbert Jorissen met de verschillende exemplaren van de eerste uitgave van het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout'. Komende maand wordt een uniek en speciaal voor koningin Wilhelmina vervaardigd exemplaar tentoongesteld in het Van GoghHuis in Zundert. (Foto: Addo Sprangers)

'Koninklijk' exemplaar van Zunderts boek komt naar Van GoghHuis

ZUNDERT - De heruitgave van het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout', geschreven door Henri van der Hoeven, heeft geleid tot een bijzondere ontdekking. Bij de originele uitgave blijkt namelijk een speciaal 'koninklijk' exemplaar te zijn vervaardigd. Het wordt komende maand geëxposeerd in het Van GoghHuis, dat het boek tijdelijk in bruikleen krijgt van het Koninklijk Huisarchief.


De ontdekking is te danken aan het speurwerk van Egbert Jorissen, de man die zich als eerste sterk maakte voor de heruitgave van het naslagwerk. "Het boek is destijds opgedragen aan toenmalig koningin Wilhelmina", vertelt hij. "Dat maakte mij nieuwsgierig. Is er een link? Zijn er archiefsporen? Is er correspondentie geweest? Dan ga je zoeken bij Koninklijke verzamelingen. In de privécollectie van de Oranjes bleek inderdaad correspondentie aanwezig. Zo is er een brief van Henri van der Hoeven waarin hij vraagt of hij het boek mag opdragen aan koningin Wilhelmina. Het is een brief van vier kantjes, waarin Van der Hoeven ook uitleg geeft over de link met Engelbrecht van Nassau, heer van Zundert en Princenhage. Daar was hij uiterst minutieus in. Van der Hoeven was een echte jurist. Dat zie je ook terug in zijn werk. Het is een pittig geschreven boek".

Goud op snee

Met de correspondentie kwam ook het 'koninklijk' exemplaar van het boek boven water. Het verzoek aan Hare Majesteit werd namelijk gehonoreerd, zo blijkt uit een brief van koningin Wilhelmina uit het archief van Van der Hoeven. Egbert Jorissen: "Het boek is een speciaal exemplaar. De kaft heeft een goudopdruk. Daarnaast is het boek voorzien van vergulde randen, ook wel goud op snee genoemd. Verder heeft het een gemarmerd schutblad en is het boek ook leergebonden". Daarmee wijkt het boek behoorlijk af van de andere exemplaren die er in omloop. Zo is er naast een gebonden exemplaar met een groene kaft een ingenaaid exemplaar met een bruine kaft die is voorzien van het wapen van Zundert en de vermelding Uitgeverij Drukkerij Vorsselmans.

Eerste exemplaar

"Ik wist niet dat er een speciaal boek was gemaakt", aldus Egbert Jorissen. "Het zal ongetwijfeld door Vorsselmans zijn vervaardigd, maar hoe en wat? Daarover heb ik in de archieven niks terug kunnen vinden. Maar uit het feit dat dit boek is gemaakt, blijkt wel hoe belangrijk Van der Hoeven dit vond. Hij stond er ook op dat ook écht het eerste exemplaar aan koningin Wilhelmina zou worden aangeboden, hoewel het boek niet persoonlijk is aangeboden. Hoe dan wel? Misschien per post. In een register is wel opgetekend dat het boek is ontvangen. De aanbiedingsbrief is echter spoorloos. Jammer, al vind ik de brief met het verzoek van Van der Hoeven aan koningin Wilhelmina persoonlijk interessanter".

Van GoghHuis

Komende maand is het 'koninklijk' exemplaar te zien in het Van GoghHuis, waar het van 11 maart tot en met 29 maart wordt tentoongesteld in een vitrine bij de vaste Van Gogh-expositie. "Het verhaal over het boek komt ernaast", licht directeur-conservator Ron Dirven toe. "Dat het boek juist naar het Van GoghHuis komt, is overigens niet toevallig. Stukken uit het Koninklijk Huisarchief worden namelijk uitsluitend uitgeleend aan geregistreerde musea".

Replica

Het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout', geschreven door Henri van der Hoeven, wordt beschouwd als hét naslagwerk over de geschiedenis van Zundert en Wernhout. Het bijna honderd jaar geleden uitgegeven boek is echter nauwelijks meer te vinden. Met eerder genoemde heruitgave komt hierin binnenkort verandering. Komende maand is het zover. Het is dan precies honderd jaar geleden dat het originele boek door Drukkerij Vorsselmans op de markt werd gebracht. Een mooi moment om juist dan de replica te presenteren.

Heemkundekringen

Met dank aan initiatiefnemer Egbert Jorissen. Hij benaderde Heemkundekring De Drie Heerlijkheden en Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout met zijn plan, waarna ook de erven Van der Hoeven en Drukkerij Vorsselmans zich bereid toonden hun medewerking te verlenen aan het opnieuw uitbrengen van het lijvige boekwerk. Daarmee was de projectgroep Van der Hoeven 20-20 (een verwijzing naar de boekuitgaven in 1920 en 2020) een feit.

Bestellen

De heruitgave van het honderd jaar geleden uitgebrachte boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout van Prof. Mr. Henri van der Hoeven is nog te bestellen tot en met 12 februari. 'Belangstellenden kunnen hiervoor een e-mail sturen naar vanderhoeven2020@gmail.com o.v.v. volledige naam, adres en het gewenste aantal exemplaren. Nadien is de heruitgave van het boek niet meer te bestellen. Surf voor meer informatie naar www.dedrieheerlijkheden.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>