'Trekkes aon dun bel!', luidde in 2019 het motto van de carnavalsvierders in Zaantaozelaant.
'Trekkes aon dun bel!', luidde in 2019 het motto van de carnavalsvierders in Zaantaozelaant. Foto: Luzanne Foesenek-Roelands

Echte 'diehards' zijn creatief met carnavalsmotto's

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het carnavalsfeest komt er weer aan. De fanatieke carnavalsvierders verheugen zich er nu al op. Even de sleur van het dagelijks leven doorbreken met dagenlang hossen, zingen, drinken en feestvieren. De echte 'diehards' hanteren daarbij natuurlijk ook de carnavalsmotto's van de plaats(en) waar ze carnaval gaan vieren.

Die motto's geven elk jaar weer genoeg stof tot nadenken. In de Gouwe Stad (Achtmaal) luidde het motto vorig jaar 'Ut vlieg vurbij'. Of de Goudpoepers ze nu wel of niet hebben zien vliegen, het carnavalsfeest ging vliegensvlug voorbij. Zo lijkt het althans, en daar speelt het nieuwe carnavalsmotto handig op in. 'Ties nie wa ut lekt', luidt dat nieuwe motto. En daar kun je je natuurlijk van alles bij bedenken. De creatieve Goudpoepers zullen dat ongetwijfeld hebben gedaan en hun verzinsels tijdens de komende carnavalseditie in de Gouwe Stad wereldkundig maken.

Zaantaozelaant

'Trekkes aon dun bel!', luidde in 2019 het motto van de carnavalsvierders in Wernhout. Het heeft er zeker en vast voor gezorgd dat er links en rechts wat Zaantaoze zijn gewekt die op dat moment nog in dromenland verkeerden. Voor de fanatieke belletjestrekkers is een dergelijk motto nu eenmaal té uitnodigend. De verwachting is dat dit jaar de ludieke ideeën in Zaantaozelaant tot ongekende hoogten zullen stijgen, maar dat is gezien het nieuwe carnavalsmotto 'We zitte ien de lift' wel logisch. Toch?

Aopelaand

In 't Aopelaand konden de fanatieke carnavalsvierders hun creativiteit vorig jaar botvieren op het motto 'Rijs mar's mee'. Ook dit jaar kan er een al dan niet denkbeeldige reis worden gemaakt, al is het zaak daarbij goed voorbereid te zijn op afdalingen en er beslist voor te zorgen niet of te dwalen. Of juist wel natuurlijk, want het nieuwe carnavalsmotto 'We d(w)aole af' is voor velerlei interpretaties vatbaar. Hoe de Aopelaanders daarmee omgaan? We gaan het zien.

Banaonblussersrijk

In 't Banaonblussersrijk gingen vorig jaar, naar het gelijknamige motto, 'Alle trossen los'. Wat daar verder ook onder moge worden verstaan. Duidelijk is wel dat de Banaonblussers dit jaar iedereen aansporen om gezellig mee te doen aan het carnavalsfeest. Daarbij is, als we het nieuwe carnavalsmotto 'Kruipt's uit oew schil!'gaat uitleggen, voor al dan niet geveinsde verlegenheid geen plaats. Benieuwd hoe de welbekende Raad van Tig hier invulling aan gaat geven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief