Foto: archief Charles Luijten

Coronavirus en varkenspest als spelbrekers

RIJSBERGEN - Het coronavirus schrijft op elk front geschiedenis. Het echtpaar Ad en Marian de Meijer-Mathijssen zag er de viering van zijn 40-jarig huwelijk door in duigen vallen. Eerder, bij de viering van het huwelijksjubileum van hun (schoon)ouders, toonde de varkenspest zich een ware spelbreker.


Het paar stapte veertig jaar geleden het gemeentehuis en de Sint Bavokerk binnen om elkaar het ja-woord te geven. Dat was 14 maart 1980. Afgelopen zaterdag zou het 40-jarig huwelijk worden gevierd, maar het feest moest vanwege het grote aantal genodigden gecanceld worden. Volgens de vanwege het coronavirus geldende voorschriften mocht het maximum aantal personen op een bijeenkomst immers niet meer dan honderd personen bedragen. "Het is moeilijk om een keuze te maken in wie wel en niet kan komen om ons feest toch te kunnen laten doorgaan. Zoiets kun je niet maken, dus hebben we de boel afgeblazen", meldt de familie de Meijer, bij wie aan de gevel van hun huis aan de Antwerpseweg de vlag wappert. Het enige voordeel van de afgelasting is dat de rekening van de feestdis uitblijft, tot spijt uiteraard van de betreffende horecaondernemer.

Varkenspest

Op 19 februari 1997 waren de ouders en schoonouders Frans Mathijssen en Ria Frijters van eerder genoemd paar veertig jaar gehuwd. De boerderij aan de Pannenhoefsebaan zat toen bijkans verstopt achter alle versieringen. Ook toen waren er afspraken over het feestprogramma. Het 40-jarig bruidspaar Mathijssen-Frijters zou met de paardentram van de Stichting Boerendag Rijsbergen vanaf huis naar de parochiekerk worden vervoerd voor een dienst aldaar. De pret ging niet door, want toen stak de uitbraak van de varkenspest in het land daar een stokje voor. De Boerendagpaarden Lilian en Wilma moesten in quarantaine blijven en mochten niet aangespannen worden voor de tram. Er werd wat op verzonnen. Dan maar een landbouwtrekker ervoor die op creatieve manier werd weggemoffeld. In tegenstelling tot de eerder in het verhaal genoemde horecaondernemer hiervoor kon het restaurant toen tot groot genoegen wel een rekening naar het jubilerende echtpaar sturen.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES 

Vacatures

Bezorgers

Breda

Bezorger Altena Nieuws

Hank, Almkerk, Dussen, Werkendam

Riolist en/of reinigings deskundige

Gemeente Tholen, Schouwen-Duiveland tot Vlissingen en Breda.

Installateurs

Volkel

Medewerker Commerciële Binnendienst

Uden