'Samen tegen Corona, Samen voor Zundert' helpt waar nodig kwetsbare inwoners en mantelzorgers.
'Samen tegen Corona, Samen voor Zundert' helpt waar nodig kwetsbare inwoners en mantelzorgers. Foto: Addo Sprangers

'Samen tegen Corona, Samen voor Zundert' biedt helpende hand

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het rondwarende coronavirus legt veel druk op de lokale samenleving. Vooral kwetsbare groepen als ouderen en mantelzorgers worden geraakt door de maatregelen die worden getroffen om het virus te beteugelen. Onder de noemer 'Samen tegen Corona, Samen voor Zundert' hebben Stichting Welzijn Zundert (SWZ) en zorg-welzijnsaanbieder Surplus hun krachten gebundeld om hulpvraag en hulpaanbod op elkaar af te stemmen en elkaar te versterken.

Het idee om specifiek de kwetsbare groepen in deze tijd bij te staan komt uit de koker van SWZ. "Het was al snel duidelijk dat ook Zundert niet gevrijwaard zou blijven van het coronavirus", vertelt directeur Ankie de Hoon. "Daarbij hoorden we vooral wat we allemaal níet meer mochten. Als organisatie zijn we hierop gaan kijken wat we wél zouden kunnen doen. Het coronavirus heeft ook de gemeente Zundert behoorlijk op zijn kop gezet. Mensen moeten thuis werken en de scholen zijn gesloten. Iedereen probeert zich zo goed mogelijk te houden aan de richtlijnen van de overheid. Kwetsbare inwoners en mantelzorgers hebben het echter zwaar. Zelf boodschappen halen bijvoorbeeld kan heel moeilijk zijn".

Matchen

Als een soort platform waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten, moet 'Samen tegen Corona, Samen voor Zundert' de helpende hand bieden. "Of het nu gaat om het doen de dagelijkse boodschappen, het uitlaten van de hond van iemand die in de zorg werkzaam is, het zorgen voor een warme maaltijd, een doktersbezoek, medicijnen die opgehaald moeten worden, even een telefonisch praatje, noem maar op", aldus Ankie de Hoon. "Eigenlijk is geen hulpvraag te gek. Via 'Samen tegen Corona, Samen voor Zundert' gaan wij vraag en aanbod matchen. We zijn nu anderhalve week bezig en inmiddels hebben al heel wat vrijwilligers hun hulp aangeboden. Er wordt nu nog in mindere mate om hulp gevraagd, maar we verwachten dat die vraag de komende weken zal groeien".

Versterken

Dat ook zorg-welzijnsaanbieder Surplus zich al heel snel bij het initiatief heeft aangesloten, doet haar dan ook deugd. Waar SWZ zich bezighoudt met onder meer welzijn, hulpvragen, mantelzorg en vrijwilligers, biedt Surplus onder andere professionele thuiszorg en -ondersteuning, psychische hulp en ondersteuning bij bijvoorbeeld relatieproblemen, (rouw)verwerking, huisvestingsproblematiek en financiële problemen. Ankie Hoon: "Als organisaties versterken we elkaar. Waar nodig kunnen we onze specifieke expertises inzetten. In deze tijd moet iedereen samenwerken. We staan dan ook zeker open voor andere organisaties die op de één of andere manier hun steentje willen bijdragen". Ook ondernemers zijn volgens haar meer dan welkom. "Zij kunnen mogelijk op andere manieren ondersteuning bieden. Denk aan het bereiden van maaltijden".

Inventief

Inmiddels krijgen de eerste acties al gestalte. "Er hebben zich al vrijwilligers gemeld die wel voor anderen willen koken of boodschappen willen doen", meldt Ankie de Hoon. "Het is mooi om te zien dat dit ook nieuwe vrijwilligers zijn. En, dat is weer de lieve kant van het verhaal, kinderen maken tekeningen voor ouderen. Je wordt ook heel inventief met het op afstand meehelpen, blijkt wel. Taalmaatjes bijvoorbeeld bieden via Skype huiswerkbegeleiding aan basisscholieren uit gezinnen waar de ouders de Nederlandse taal minder beheersen. Op het Nonnekeshof worden nu dagelijks maaltijden thuisbezorgd. Ook zijn er belrondes opgestart vanuit zowel SWZ als Surplus om de kwetsbare inwoners te ondersteinen in deze tijden. Alle handjes zijn welkom. We denken echt dat de noodvraag zal groeien de komende weken. Mensen moeten zich vooral melden als ze hulp nodig hebben. Dat is niets om je voor te schamen".

Aanmelden

Heb jij tijd om iets voor een ander te betekenen? Meld je dan aan. Heb jij hulp nodig? Leg dan je hulpvraag neer. Dat kan telefonisch via het noodnummer (076) 5972200 of via het e-mail adres info@swzundert.nl. Via 'Samen tegen Corona, Samen voor Zundert' worden de juiste matches aan elkaar gekoppeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief