De fitnessruimte van Amarant in Rijsbergen puilt uit van de aangeboden spullen.
De fitnessruimte van Amarant in Rijsbergen puilt uit van de aangeboden spullen. (Foto: Stefanie Lakens)

Overweldigende respons op Coronahulp Zundert

RIJSBERGEN - Coronahulp Zundert. Onder die noemer startte Stefanie Lakens vorige week via Facebook een actie om spullen in te zamelen voor de dagbesteding voor cliënten van Amarant. Het aanbod is zó overweldigend dat ook andere instellingen desgewenst spullen kunnen krijgen.


Stefanie Lakens is werkzaam op de woonvoorziening Biesveld in Rijsbergen waar cliënten wonen van Amarant, zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze cliënten mogen vanwege het coronavirus niet meer naar de dagbesteding waar zij normaal gesproken gebruik van maken. "Terwijl hen dat juist de nodige structuur biedt", vertelt Stefanie Lakens. "Dit betekent dat deze cliënten vanuit hun woning dagbesteding ontvangen, heel anders dan in de gebruikelijke situatie".

Variatie

Het is volgens Stefanie Lakens in een dergelijke situatie belangrijk om ervoor te zorgen dat cliënten niet te snel uitgekeken raken op het aanbod. Steeds dezelfde puzzel leggen immers werkt nou niet bepaald inspirerend. Daarom deed ze via Facebook een oproep om puzzels, voorleesboekjes, kinderspelletjes, sorteerwerkjes, knutselspullen, bouwspeelgoed, muziekinstrumenten, houten speelgoed, blokken en dies meer. Die oproep bleek niet aan dovemansoren gericht. De fitnessruimte van Amarant in Rijsbergen puilt inmiddels namelijk uit van de aangeboden spullen.

Kringloopwinkels

"Daarnaast hebben ook enkele kringloopwinkels ons benaderd die ons heel gericht de door ons gewenste spullen willen leveren", meldt ze. "Het aanbod is nu zó groot dat we alle voorzieningen van Amarant al een mailtje hebben gestuurd. Ze zijn welkom om een deel van het aangeboden materiaal gratis over te nemen. Dat geldt ook voor andere instellingen. Iedereen kan immers andere spullen gebruiken. De ene voorziening is bijvoorbeeld gebaat bij houten speelgoed, andere voorzieningen hebben misschien weer behoefte aan puzzels.

Hulp

Via de Facebookpagina van Stefanie Lakens is overigens nog veel meer hulp aangeboden. Oppassen, boodschappen doen of misschien helpen bij bedrijven? Een zzp'er wil waar nodig (vrijwillig) bijspringen. Club Kruimel biedt ouders van een kind met beperking speelgoed aan om zo zelf een 'dagprogramma' te kunnen creëren. "Ook het aanbod van hulp groeit", weet ze. "Een fijne gedachte, al wordt er op dit moment nog weinig om hulp gevraagd. Maar ook dat kan veranderen. Mensen kunnen elkaar hierbij rechtstreeks benaderen door via Facebook een privéberichtje te sturen". Voor wie de bewoners van woonvoorziening Biesveld een hart onder de riem wil steken: ze ontvangen volgens Stefanie Lakens ook graag post. Kaartjes kunnen worden gestuurd naar de bewoners van woonvoorziening Biesveld, Biesveld 5, 4891 NW Rijsbergen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES