Foto: Charles van Campenhout

Knollen kunnen grond in, maar Corso Zundert moet nu eigen afwegingen maken

ZUNDERT - Kunnen de corso's doorgaan? Het is een van de vragen die woensdagavond aan bod kwam in de Corsokoepel, samenwerkingsverband en spreekbuis van alle Nederlandse bloemen- en fruitcorso's, in totaal zo'n dertig verspreid over het hele land. Een eenduidig antwoord is, vanwege verschillende factoren die mee spelen, niet te geven. "Elk van de corso's moet hierin zijn eigen besluiten nemen", aldus voorzitter Paul Bastiaansen van de Corsokoepel. Dat geldt dus ook voor Corso Zundert.


Op dit moment is de meest actuele vraag voor de corso's die zelf bloemenvelden hebben, of de knollen gepoot kunnen worden. Het antwoord is relevant voor alle dahliacorso's, want zonder knollen is er geen corso. "Het goede nieuws is: de knollen kunnen gewoon de grond in, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan", zo meldt Paul Bastiaansen op zijn persoonlijke Facebookpagina. "Buurtschapsactiviteiten, zoals knollen poten, vallen onder werk en niet onder sociale activiteiten, zodat hiervoor niet de regel van maximaal drie personen geldt. Wel dienen de gebruikelijke hygiënemaatregelen en de anderhalve meter afstand in acht genomen te worden".

Toezichthouder

Uit overleg tussen de Corsokoepel en RIVIM deze donderdag is naar voren gekomen dat de regel van maximaal drie mensen bij elkaar voor het knollenzetten niet van toepassing is. Vrijwilligerswerk wordt namelijk beschouwd als werk en niet als een sociale activiteit waarvoor de beperking is opgelegd. Bijkomend voordeel van knollen poten dat het in de open lucht plaatsvindt, waardoor de kans op besmetting lager is. "Uiteraard maakt elk corso of elke bouwgroep zijn eigen afweging. Het advies hierbij is om te werken met een toezichthouder wiens enige rol is om in de gaten te houden dat de anderhalve meter afstand steeds wordt aangehouden. Daarnaast adviseren we dat iedereen eigen drinken en een beker meeneemt (bijvoorbeeld een thermoskannetje koffie), zodat besmetting via plastic bekertjes of het doorgeven van de koffiekan wordt uitgesloten".

Afwachten

Een aantal corso's heeft inmiddels besloten om dit jaar niet te rijden of te varen: Bollenstreek, Varend Corso Westland, Leersum en Eelde gaan niet door. "Van een aantal andere corso's weten we dat ze de mogelijkheden aan het inventariseren zijn", aldus Paul Bastiaansen. "We horen geluiden die voorzichtig positief zijn, er wordt gedacht aan doorgaan in afgeslankte vorm, of op een latere datum. Veel corso's wachten af wat de rest doet. Logisch, want de meeste corso's hebben elkaar nodig voor de bloemen".

Onzekerheid

Of de corso's überhaupt kunnen doorgaan, hangt volgens hem af van de toekomstige ontwikkelingen. Paul Bastiaansen: "De bouw van de wagens kan waarschijnlijk voor juni niet beginnen. Veel corso's zijn dus al later dan gebruikelijk. Als de verspreiding van het virus in juni afgenomen is en het leven zijn normale gang weer krijgt, is er wellicht nog veel mogelijk. Maar ook de organisatie van het evenement moet doorgaan, je moet kosten maken waarbij er onzekerheid is of de inkomsten die ertegenover staan, wel zullen komen. Elk van de corso's moet hierin zijn eigen besluiten nemen".

Corsospirit

Het algemene advies is volgens Bastiaansen duidelijk: veiligheid en gezondheid staan voorop. "Houd je aan de richtlijnen en restricties die worden uitgevaardigd door de overheid en overleg met je burgemeester". Van opgeven wil hij echter niet weten. "Laten we handelen in de goede corsospirit! Corsobouwers zijn er goed in om het onmogelijke mogelijk te maken. Laten we creatief zijn en blijven zoeken naar wat er allemaal wél kan. Bij de pakken neerzitten kan altijd nog".

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>