Pastoor Hans van Geel: 'We moeten vertrouwen en hoop hebben. In deze tijd hebben we elkaar nodig'
Pastoor Hans van Geel: 'We moeten vertrouwen en hoop hebben. In deze tijd hebben we elkaar nodig' Foto: Addo Sprangers

Coronavirus houdt ook kerken in regio in haar greep

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het coronavirus laat niemand onberoerd. Ook kerkgangers worden getroffen door de maatregelen die zijn ingesteld om het virus te beteugelen. Zo zijn alle publieke liturgievieringen tot en met Pinksteren afgelast. Vieringen van de Eerste Heilige Communie en het Vormsel zijn voorlopig uitgesteld en veel aanstaande echtparen hebben hun huwelijk op eigen initiatief al naar een latere datum verplaatst.

Hans van Geel is pastoor van de drie parochies van de regio Zundert: de Heilige Trudoparochie in Zundert, de Heilige Bavoparochie in Rijsbergen en de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Klein Zundert. Hiernaast heeft hij de Sint Franciscusparochie in de regio Rucphen onder zijn hoede. Hij noemt het 'verschrikkelijk' dat er momenteel geen publieke vieringen kunnen plaatsvinden in de kerk, al is er volgens hem onder de parochianen veel begrip voor de getroffen maatregelen."Ik proef veel angst en onzekerheid", vertelt hij. "We moeten echter vertrouwen en hoop hebben. In deze tijd hebben we elkaar nodig. Ik bid voor de patiënten in het ziekenhuis en voor de artsen en verpleegkundigen om ze alle kracht te geven".

Uitstel

De coronacrisis treft hem als pastoor in zijn dagelijkse werkzaamheden. "Doopvieringen zijn in heel beperkte kring nog mogelijk, maar de meeste dopen zijn verschoven naar een latere datum. Ook huwelijken worden massaal uitgesteld. Begrijpelijk, want de meeste koppels willen hun huwelijk graag met veel mensen in een feestelijke entourage laten voltrekken. Veel pijnlijker vind ik momenteel de uitvaarten, waarbij - verspreid door de kerk - maximaal dertig personen aanwezig mogen zijn. Je kunt eigenlijk geen goed afscheid nemen. Het doet pijn om op de begraafplaats te zien dat een gezin alleen weer naar huis moet gaan".

Contact

Pastoor Hans van Geel zegt het contact met zijn parochianen te missen. "Ik kan niet zo maar langsgaan. Voor de bediening van het sacrament der zieken moet ik mij eerst in verbinding stellen met de familie of met het personeel van het verpleeghuis. Parochianen hebben daarnaast soms behoefte aan een praatje. Als er iets is mogen ze altijd bellen naar de parochie. We staan voor ze klaar. Overigens doe ik wel het nodige pastorale werk op straat. Dat levert soms diepgaande gesprekken op. We zijn gewend dat alles loopt zoals we willen, maar nu is het leven ineens een stuk onzekerder. Ik bid iedere avond om bescherming tegen het coronavirus".

Kaarsje

Bidden kunnen ook de gelovigen in de regio's Zundert en Rucphen, waar alle kerken van de verschillende parochies dagelijks tussen 14.00 en 15.00 uur open zijn zodat wie dat wil een kaarsje aan kan steken en in stilte kan bidden. Er zijn enkele vrijwilligers aanwezig die toezien op het navolgen van de algemene coronarichtlijnen. "Ook in de Mariakapellen kunnen kaarsjes worden aangestoken om hoop en vertrouwen te houden", aldus pastoor Hans van Geel.

Uitzendingen

De vieringen van de meimaand in Zegge en Sint Willebrord zijn geschrapt. Voor de regio Rucphen en Zundert gaat het pastoraal team tot Pinksteren eucharistievieringen houden in de Sint Bavokerk te Rijsbergen, welke via www.sintbavorijsbergen.nl live kunnen worden beluisterd en herbeluisterd. Slechts in de aanwezigheid van de pastoor, een koster, een cantor en een lector- vanwege de verscherpte maatregelen dus zonder publiek - wordt in de Sint Bavokerk elke zaterdag om 17.00 uur eucharistieviering gehouden. Hiernaast staan er vieringen op het programma op zaterdag 4 april om 17.00 uur (Palmzondag), donderdag 9 april om 19.00 uur (Witte Donderdag), vrijdag 10 april om 19.00 uur (Goede Vrijdag), op zaterdag 11 april om 21.00 (Paaswake) en op zondag 12 april om 11.00 uur (Eerste Paasdag).[l]

Surf voor het live beluisteren van de verschillende vieringen naar www.sintbavorijsbergen.nl. Klik vervolgens op de grijze menubalk boven in beeld op 'Links'. Scrol hierna op de pagina die verschijnt naar beneden tot u bij 'Kerkomroep' komt. Klik hier op 'Opnames van Sint Bavo Parochie Rijsbergen". Op de pagina die dan verschijnt, klikt u in de menubalk op 'Uitzendingen'. Hierna ziet u meteen de viering verschijnen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief