Een bewoner is blij met de winnende prijs bij de bingo.
Een bewoner is blij met de winnende prijs bij de bingo. Foto: Avoord

Avoord: Bingo on Tour tegen eenzaamheid

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZUNDERT - Bewoners in de Zundertse woonzorgcentra van Avoord hoeven niet te verkommeren. Medewerkers hebben extra activiteiten en diensten op touw gezet waar de ouderen gebruik van kunnen maken. Dat varieert van een bezorgservice voor boodschappen en warme maaltijden aan huis tot een bingo on Tour en een telefoonlijn voor eenzame bewoners.

"We doen er alles aan om onze bewoners deze tijd zo goed mogelijk door te laten komen. Snel schakelen en communiceren maakt dit mogelijk", geeft waarnemend directeur Carla Brander aan.

Vragen snel beantwoorden

Het coronavirus treft iedereen. Overal worden maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Laura Kallenberg, waarnemend bestuurder: "De gezondheid van onze cliënten, medewerkers, vrijwilligers en alle naasten is het belangrijkste. Ook bij Avoord hebben we daarom in een korte tijd diverse maatregelen genomen, waaronder het sluiten van 't warm hart en de sluiting van de locaties voor bezoekers."

Carla Brander: "Met het nemen van deze besluiten komen direct allerlei vragen boven: 'wie regelt de was van onze bewoners?', 'hoe krijgen ze hun boodschappen in huis?',' Vragen waar heel snel een antwoord op moest komen. Door goede samenwerking en korte lijnen is dat al voor een groot gedeelte gelukt."

Bezorgservice

Avoord heeft op alle locaties verzamelpunten voor zowel de was als boodschappen opgezet. De naasten van de bewoners kunnen hier terecht met alle spullen. Bewoners die niet terug kunnen vallen op bijvoorbeeld familie kunnen via Avoord boodschappen bestellen. Diverse medewerkers van Avoord zorgen ervoor dat alles bij de juiste bewoner terechtkomt.

Eenzaamheid voorkomen

Nu bewoners alle tijd in hun eigen woning doorbrengen is het aanbieden van dagbestedingsactiviteiten essentieel. Avoord is daarom al gestart met een 'bingo on tour'. Bewoners nemen plaats in de deuropening van hun appartement en spelen mee met de bingo. De komende dagen wordt bekeken welke dagbesteding nog meer mogelijk is.

Laura Kallenberg: "Dagbesteding is belangrijk om eenzaamheid te voorkomen. Andere initiatieven waar Avoord nu mee bezig is, is het opzetten van een telefoonlijn voor eenzame bewoners waarbij zij in gesprek kunnen gaan met vrijwilligers. Ook wordt beeldbellen op korte termijn mogelijk."

Op en top schoon

Voor veel medewerkers van Avoord betekent deze periode extra hard werken en soms ook buiten de gebaande paden treden. Dit geldt voor de medewerkers in de zorg maar zeker ook voor de schoonmaakmedewerkers. Om verspreiding van het virus te voorkomen is extra schoonmaak essentieel.

Een schoonmaakmedewerker vertelt: "We zorgen met man en macht dat alle locaties op en top schoon blijven. Daarbovenop schenken we extra aandacht aan onze cliënten. We brengen de Zundertse Bode mee en laten cliënten beeldbellen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief