Onderhoudspaden, zoals links naast de beek, zijn natuurstroken, geen wandelpaden. FOTO: WATERSCHAP BRABANTSE DELTA
Onderhoudspaden, zoals links naast de beek, zijn natuurstroken, geen wandelpaden. FOTO: WATERSCHAP BRABANTSE DELTA Foto: Waterschap Brabantse Delta

Gebruik natuurstroken niet als wandelpaden

Sport en vereniging

ZUNDERT - Langs de Aa of Weerijs en de Kleine Beek in Zundert liggen onderhoudspaden die het waterschap gebruikt voor het maaien van deze watergangen. Die paden zijn echter ook belangrijk voor de natuurontwikkeling langs de beek. Daarom zijn ze niet ingericht als officiële wandelpaden en afgesloten met een hek.

Iedereen die wil wandelen heeft genoeg mogelijkheden in de omgeving. Het waterschap verzoekt wandelaars van die alternatieven gebruik te maken en niet meer op de onderhoudspaden te wandelen.

Wandelaars op onderhoudspaden

Het komt steeds vaker voor dat waterschapsmedewerkers en agrariërs wandelaars aantreffen op deze onderhoudspaden. Dit is om twee redenen niet toegestaan.

De eerste reden is dat de paden langs de beken een onderdeel zijn van de zogeheten Ecologische Verbindings Zone (EVZ). Dit zijn stroken langs beken die natuurgebieden met elkaar verbinden. De strook zorgt ervoor dat dieren zich kunnen verplaatsen tussen de gebieden. Daarnaast vinden dieren, waaronder insecten, voedsel in deze stroken. Ze zijn dus belangrijk voor de biodiversiteit. Als mensen op die onderhoudspaden gaan wandelen, verstoort dat de grotere en kleinere dieren die daar leven.

Een andere belangrijke reden waarom wandelen op de stroken niet is toegestaan is het vee dat in de weilanden naast de onderhoudspaden graast. De dieren schrikken van de wandelaars, zeker als die (loslopende) honden mee laten lopen. Loslopende honden kunnen ook ziektes verspreiden waardoor er kans is op vroeggeboorte. Dat willen de eigenaren van de koeien uiteraard voorkomen.

Alternatieven

Binnen de gemeente Zundert zijn er genoeg alternatieven om te wandelen. Langs de randweg bijvoorbeeld is een voetpad aangelegd langs de Kleine Beek. Een andere mogelijkheid is het fietspad in Rijsbergen.

Aan één kant van de Aa of Weerijs is volop recreatie mogelijk. De andere zijde is juist bedoeld als natuurstrook.

Op plaatsen waar deze stroken zijn aangelegd, staan borden met ‘verboden toegang’. Het waterschap en de aangrenzende eigenaren vragen iedereen die borden te respecteren. Ze staan er niet voor niets. En als iedereen zich eraan houdt, wordt de omgeving nog mooier!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief