Beeld van een van de voorgaande edities van de jaarlijkse Dodenherdenking.
Beeld van een van de voorgaande edities van de jaarlijkse Dodenherdenking. Foto: Charles van Campenhout

Sobere herdenkingen in gemeente Zundert

Door: Addo Sprangers

ZUNDERT - Burgemeester Joyce Vermue legt deze maandag bloemen op de herdenkingsmonumenten in de kernen van de gemeente Zundert. In tegenstelling tot andere jaren is hier geen publiek bij. Gedurende de dag bezoekt burgemeester alle herdenkingsmonumenten. Op verschillende plekken klinkt de Taptoe. Na de Nationale dodenherdenking op de Dam kan via de website en de Facebookpagina van de Gemeente Zundert de toespraak van de burgemeester worden beluisterd.

De Gemeente Zundert herdenkt al jaren ook de burgerslachtoffers die omgekomen zijn in of kort na de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Zundert. Op elke begraafplaats in de kernen zijn herdenkingsmonumenten opgericht waarop de namen staan vermeld van deze burgerslachtoffers. Speciale aandacht is er voor het kindergrafje bij De Willaert en de begraafplaats in Wernhout.

Kinderslachtoffers

Tijdens de Vlucht uit Breda op 12 mei 1940 werden 50.000 mensen uit Breda geëvacueerd. Een grote groep ging via Rijsbergen en Zundert naar Wuustwezel. Zij kwamen terecht in een vuurgevecht tussen Fransen en Duitsers. Daarbij kwamen veertig personen om het leven, onder wie de kinderen Gé en Pim Groeneveld en Mickey Holleboom. Vader Groeneveld heeft ervoor gezorgd dat de drie kinderen op de begraafplaats achter woonzorgcentrum De Willaert werden begraven. Sinds enkele jaren zijn ze opgenomen in de herdenking van de oorlogsslachtoffers in Zundert.

Ireentje Spapens

Dit jaar worden ook eenmalig bloemen gelegd bij het grafje van Ireentje Spapens. Het verhaal over Ireentje Spapens is door de Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout onder de aandacht gebracht bij de gemeente Zundert. De familie Spapens woonden sinds 1924 in Wernhout, waar hun vader douanebeambte was. Vanwege de opleiding van de oudste zoon verhuisde de familie tijdens de oorlog naar Venlo. Venlo was in het najaar van 1944 nog niet bevrijd en de Duitsers voerden daar een schrikbewind. De situatie was slecht en vaak verzuchtte het gezin: 'Waren we maar in Wernhout gebleven'. Op 19 januari 1945, hartje winter, wordt het gezin door de Duitsers geëvacueerd en komt na een incidentrijke treinreis in Leeuwarden aan. Dochtertje Irene overlijdt en wordt begraven in Suawoude. Haar ouders hebben haar later overgebracht naar Wernhout en herbegraven bij haar broertje Loekie die, maar 1 maand oud, sinds 1938 in Wernhout begraven lag.

75 jaar bevrijding

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Het afgelopen jaar hebben we al vaak stilgestaan bij deze speciale viering door tal van evenementen, publicaties en het delen van persoonlijke verhalen. Dit jaar maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. En iedereen kan van huis uit meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht en spreek over vrijheid. Doet u mee? Tips om de vrijheid te vieren zijn hier te vinden. Maar lefst 75 levensveranderende verhalen lezen? Klik dan hier.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief