Afbeelding
Foto: Charles van Campenhout

Burgemeester Joyce Vermue: 'Viering van vrijheid is onverminderd belangrijk'

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - "Viering van vrijheid is onverminderd belangrijk. Laten we de vrijheid op 5 mei vieren, op afstand van elkaar, maar toch verbonden". Aldus luidt de oproep van burgemeester Joyce Vermue aan de inwoners van de gemeente Zundert.

Ze deed die oproep maandagavond in haar videoboodschap, net na de Nationale Herdenking op de Dam. "Een herdenking die anders is dan alle andere jaren", weet de burgemeester. "Landelijk en in onze gemeente. We zijn bij de herdenking op de Dam, maar ook in onze gemeente op afstand van elkaar, maar toch verbonden in onze gedachten bij de slachtoffers. De taptoe klonk door alle straten, door alle gemeenten, in alle provincies van Nederland. Ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van conflicten en vredesmissies nadien. Burgers en militairen".

Aangrijpend

"75 jaar na de bevrijding herdenken wij de overledenen in eigen kring en spreek ik u toe vanuit mijn kamer, in plaats van het oorlogsmonument in Rijsbergen", vervolgt ze.  "Hoe we in deze periode het verlies en afscheid van dierbaren ervaren maakt deze herdenking extra bijzonder". Ze vertelt hoe ze maandag bloemen heeft gelegd in alle kernen van de gemeente Zundert bij alle monumenten ter herdenking aan de burgerslachtoffers tijdens de oorlog. "Het lezen van de namen van de doden en de verhalen die erachter schuil gaan grijpen me aan. Het leed in Achtmaal, Klein Zundert, Rijsbergen, Wernhout en Zundert in die oorlogsjaren is onvoorstelbaar".

Verhalen

"Het afgelopen jaar stond in het teken van 75 jaar vrijheid. Veel verhalen zijn voorbijgekomen. Verhalen van de laatste eindstrijd, verhalen van de bevrijders, die nog steeds naar Nederland én Zundert komen om te herdenken. Zoals de 94-jarige Bryce Thornton van de Timberwolves. Verhalen van verzetsstrijders. En de vele persoonlijke verhalen van u en mij en onze familieleden. Het heeft indruk op mij gemaakt dat het tot op de dag van vandaag nog steeds heel moeilijk is voor veel ouderen of hun kinderen om over het leed in deze tijd te praten. Het verdriet. Vaak weten familieleden niet wat hun naasten hebben meegemaakt of horen pas veel later wat hen is overkomen".

Hoop en verbondenheid

"Wat ik telkens terugzie naast het verdriet is ook de strijdbaarheid, het samenzijn met familie, vrienden en vaak totale onbekenden die te hulp schieten", aldus burgemeester Joyce Vermue. "Deze verhalen brengen hoop en verbondenheid mee. Daar houd ik me, zeker in deze onzekere tijden, goed aan vast. Ik hoop u ook".

 Strijd

Burgemeester Joyce Vermue noemt de viering van vrijheid onverminderd belangrijk. "Niet alleen omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd. Ook niet vanwege de huidige situatie waar we ons in bevinden. Maar juist omdat er in nog zoveel landen in de wereld conflicten gaande zijn. Elke dag zien we het op het journaal. Elke dag wordt strijd geleverd om in vrijheid te leven. Laten we de vrijheid op 5 mei vieren, op afstand van elkaar, maar toch verbonden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief