Foto: Pixabay

Danssector staat in de startblokken: ‘Weer dansen? Wij zijn er klaar voor’

RIJSBERGEN - Terwijl er overal in het land langzaam maar zeker steeds meer versoepelingen van de coronamaatregelen plaatsvinden, ligt de danssector nog stil en is er nog geen zicht op heropening van dansscholen en dansgelegenheden. Er wordt met spanning gewacht tot de overheid reageert op het door de sector aangeboden protocol. 


Gerard Boot, eigenaar van dancing ’t Bootje in Rijsbergen, is een van de vele ondernemers die staat te springen om duidelijkheid over wanneer het dansen weer kan worden hervat. Sinds 2007 al verzorgt hij dansavonden in de zalen Koutershof en Harmoniezaal in Rijsbergen. Af en toe zijn er ook initiatieven Zaal Schuttershof in Klein Zundert. “Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn”, aldus Boot. “Dat geldt niet voor de danssector. In de ene gemeente mogen dansgelegenheden weer open en in de andere gemeente niet”. 

Protocol

Het platform Dansondernemers Nederland, waarin zich meer dan twintig organisaties en 1.250 dansondernemers hebben verenigd, heeft na een eerder verzonden brandbrief aan de politiek afgelopen week het zogeheten Basisprotocol Dans aangeboden aan de Tweede Kamer. Het protocol voorziet in het veilig kunnen dansen en lesgeven aan kinderen, volwassenen en paren, en ligt momenteel bij alle betrokken ministeries. Het is ingebracht bij de interdepartementale werkgroep, een speciale werkgroep van bestaande uit afvaardigingen van de diverse ministeries. Zij gaan een advies uitbrengen over de haalbaarheid van het protocol.

Wachten

Genoemde commissie gaat ook met het platform Dansondernemers Nederland in gesprek en op basis hiervan zal het protocol al dan niet moeten worden aangepast voordat het terug gaat naar de politiek, waar uiteindelijk besluit over de openstelling van de dansscholen en dansgelegenheden zal moeten worden genomen. “Dans is kunst en cultuur, met fysieke kenmerken van sport. Daarom moeten amateurdanslessen, net als sportlessen, wachten op officieel akkoord vanuit de rijksoverheid”, aldus het platform Dansondernemer Nederland.

Bottleneck

En daar zit volgens Gerard Boot de bottleneck. “Dansen valt onder kunst en cultuur, wat betekent dat wij per 1 juni dertig personen zouden mogen ontvangen. De regering heeft ons nu echter ‘tijdelijk' in het vakje sport gestopt. Valt dans onder sport, dan moeten we vooralsnog tot 1 september gesloten blijven”. Dat laatste steekt hem. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze dansers die wekelijks voor hun plezier dansen”.

Gezond

Volgens Boot zijn er argumenten genoeg om het dansen ‘gewoon’ weer toe te staan. “Dans bevordert de gezondheid”, stelt hij. “Juist in een tijd waarin de volksgezondheid onder druk staat, is het belangrijk dat we weer lekker gaan dansen en bewegen. Uiteraard wel volgens het protocol”. Hij wijst op de stelling van ‘beweegprofessor’ Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, dat dansen dé oplossing zou zijn tegen de pandemie van het stilzitten, die de wereld al sinds 2012 in haar greep houdt.”Matig intensief bewegen is goed voor lichaam en geest, zorgt voor een sterk immuunsysteem en haalt mensen uit een sociaal isolement”, voegt Gerard Boot eraan toe. “Een belangrijke toegevoegde waarde van dans is de combinatie van bewegen, denksport en muziek. Dit is goed voor het brein en het heeft een bewezen positief effect op aandoeningen als Parkinson en dementie”.

Veiliger

“Dansen is veiliger dan boodschappen doen”, vervolgt Boot, die ook de Gemeente Zundert heeft benaderd middels een ingediend protocol dat hopelijk groen licht moet opleveren voor de herstart van zijn dansactiviteiten. ‘Dansen is ook veiliger dan in een drukke winkelstraat gaan wandelen en winkels bekijken. Veiliger dan op vakantie gaan en op een druk strand gaan liggen. Veiliger dan een hele dag naar de Galderse Meren gaan”. Het moge duidelijk zijn; Gerard Boot is van mening dat zowel dansen voor kinderen, volwassenen en paren snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner”, meent hij. “Als het RIVM zelfs seks in coronatijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met altijd dezelfde danspartner toch ook geen probleem opleveren?”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>