Sporting Oekel in 1971 bij café De Sportvrienden. V.l.n.r. Henk Klep, Dré Klep, Henk Mertens, Wim van Hooijdonk, Johan Goos, Drik van der Velde, Jos van Hooijdonk en Johan van der Velde.
Sporting Oekel in 1971 bij café De Sportvrienden. V.l.n.r. Henk Klep, Dré Klep, Henk Mertens, Wim van Hooijdonk, Johan Goos, Drik van der Velde, Jos van Hooijdonk en Johan van der Velde. Foto: archief Sporting Oekel

Sporting Oekel: ‘Iedereen kent zijn eigen kampioenschap, we blijven wielrenners’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Wie het in de gemeente Zundert over wielrennen heeft, kan niet om Sporting Oekel heen. De in de Rijsbergse buurtschap Oekel opgerichte wielervereniging, waar ooit voormalig profrenner Johan van der Velde zijn imposante wielerloopbaan begon, is een begrip in de regio. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de club wordt het komende weekeinde het jubileumboek ‘Sporting Oekel 50 1970-2020’ gepresenteerd.

Jubilea zijn er om te worden gevierd. Bij de leden van Sporting Oekel stond het naderende weekeinde dan ook al maanden met rood omcirkeld in de agenda: met een heus feestweekend zou de bijzondere verjaardag van de vereniging goed luister worden bijgezet. Helaas gaat het feest niet door, want ook hier heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. Al is er een feestelijk lichtpuntje, want alle leden ontvangen dit weekeinde wél het jubileumboek.

Uniek

Aan dat boek is door de auteurs Jan Bastiaansen, Jos van Hooijdonk en Ton van Oorschot, bijgestaan door redactieleden Wim Huijbregts, Bas Jochems en Bart Peemen, hard gewerkt. In ruim honderd pagina’s wordt een beeld geschetst van het wel en wee van de vereniging, ondersteund door tal van historische foto’s. Eén ding is duidelijk: de liefde voor de fiets en de liefde voor de sport heeft vanaf het allereerste moment centraal gestaan bij Sporting Oekel en daarin is in al die jaren niets veranderd. Wat Sporting Oekel volgens de auteurs echter bijzonder en uniek maakt, is haar sterke eigen identiteit én een harde kern die vanaf het begin bij de club betrokken is geweest en nog steeds is.

Competitie

Kenmerkend voor Sporting Oekel noemen zij ook het principe van ‘samen uit, samen thuis’, al wordt er zogezegd nog altijd een beetje gekeken wie er het eerst thuis is. Sporting Oekel mag dan in beginsel een recreatieve club zijn, er is óók ruimte voor competitie, zo willen de schrijvers toch maar even duidelijk maken. En dus wordt bij de club nauwlettend in de gaten gehouden wie er bijvoorbeeld het langst op kop rijdt, wie de kilometervreter is, wie het hardst sprint, wie het meest traint, wie het best door de blubber rijdt en wie het beste bergop rijdt. “Iedereen kent zijn eigen kampioenschap”, zeggen ze bij Sporting Oekel. “We blijven wielrenners”.

Titelstrijd

Niet verwonderlijk natuurlijk, want Rijsbergen is een echt wielerdorp dat vele grote namen heeft voortgebracht. De sportieve prestaties van Kees Haast, Piet Braspennincx en Jef Jochems eind jaren ’60 van de vorige eeuw leveren hieraan een belangrijke bijdrage. Het enthousiasme voor de wielersport resulteert in de opzet van een wedstrijd om het Eerste Rijsbergs Wieler Kampioenschap voor niet-licentiehouders. Het zogeheten Platte Sturen Kampioenschap wordt gehouden in buurtschap De Hooiberg, maar de nauwelijks getrainde jongens uit buurtschap Oekel komen er niet aan te pas. De aankondiging van een nieuwe titelstrijd in de zomer van 1970 doet de buurtschap op 1 juni 1970 besluiten om een vereniging op te richten die het Rijsbergs Wieler Kampioenschap naar Oekel kan halen: een week later, bij de oprichtingsvergadering in café De Sportvrienden bij Jules Theuns aan de Kruispad, ziet SK Oekel officieel het levenslicht. De tweede editie van het Platte Sturen Kampioenschap leveren direct fraaie resultaten op voor de nieuwe wielerclub. Het blijkt een voorbode van de successen die Sporting Oekel zal boeken in de jaren die volgen.

Fundament

Het bestuur van de club blijkt van meerdere markten thuis. Al snel volgt namelijk de organisatie van een heuse veldrit: de Kerstcross groeit zelfs uit tot een begrip in de regio. Aan de in de jaren ’70 zeer populaire cyclocross, veelal georganiseerd door de afdelingen van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) en Belgische evenknieën net over de grens, wordt ook door de leden van Sporting Oekel steevast meegedaan. Het is in die wedstrijden dat toppers als Johan van der Velde langzaam maar zeker een steeds hoger niveau laten zien. Daarmee wordt in die jaren een stevig fundament gelegd voor Sporting Oekel.

Ardennentocht

De wielervereniging is meer dan actief en schrijft tal van activiteiten op haar naam, welke garant staan voor tal van anekdotes. Neem bijvoorbeeld de jaarlijkse Ardennentocht op Hemelvaartsdag, met als belangrijkste ingrediënten een Bourgondisch samenzijn en een sportieve uitdaging. Dat laatste is een understatement, zo leert de overlevering. Binnen de club kent iedereen het verhaal van Johan Peemen en zijn ’onvergetelijke’ eerste afdaling van de Côte de Wanne: in de Ardennen ervaart hij aan den lijve waaraan het prikkeldraad zijn naam te danken heeft. In dezelfde Ardennen gaat in 1988 de meerijdende videocameraman Antoine Simons zó in zijn taak op dat hij op enig moment uit de rijdende bus valt, gelukkig zonder er lichamelijk letsel aan over te houden.

Toeval

En zo worden in het boek de verschillende gebeurtenissen aaneengeregen. De introductie van de populaire Avond Fiets Vierdaagse in Rijsbergen bijvoorbeeld. Ook de clubkampioenschappen worden belicht, net als de Koers op Rollen, de Droptocht, de Rabo Dikke Banden Races, de Bavoloop, de Trimmers Tijdrit, de Klassiekers en de Veldtoertochten. En, in 1971, de toetreding tot de Brabantse Wieler Federatie (BWF), waardoor de leden van Sporting Oekel ook konden gaan deelnemen aan de wielerwedstrijden in de regio die door de BWF worden georganiseerd. Sinds 2009 wordt ieder jaar in maart de openingswielerwedstrijd van de BWF door Sporting Oekel georganiseerd. Zoals altijd op een selectief parcours met start en finish aan de Kruispad, over de Overasebaan, Kaarschotsestraat, Lange Dreef en de Kruispad, om te finishen voor de deur van Connies Café, het vroegere café De Sportvrienden, de ‘geboorteplek’ van Sporting Oekel. Zoiets kan natuurlijk onmogelijk toeval zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief