Leden van de vrijwilligersploeg plaatsen luiken aan de voorzijde van De Karkooi.
Leden van de vrijwilligersploeg plaatsen luiken aan de voorzijde van De Karkooi. (Foto: Charles Luijten)

Metamorfose van De Karkooi krijgt steeds meer gestalte

RIJSBERGEN - De metamorfose van De Karkooi aan de Tiggeltsebergstraat krijgt steeds meer gestalte. Naar verwachting is het gebouw aan het einde van het jaar gebruiksklaar. “We zijn maar met een klein team en hebben allemaal maar twee handjes”, aldus vrijwilliger Wil Hereijgers.


Die handjes hebben de voorbije tijd echter flink gewapperd. De ontvangstruimte van het gebouw is inmiddels zo goed als klaar, terwijl deze week de laatste hand aan de vloer wordt gelegd. “”We zijn inmiddels een goed jaar bezig”, zegt Wil Hereijgers. “De ‘oude’ Karkooi is helemaal gestript en heeft een nieuwe indeling gekregen. Zo krijgt de Stichting Boerendag Rijsbergen een apart magazijn en is er ook een aparte werkplaats ingericht. Daarnaast is er een ruimte voor de vaste tentoonstelling van het Boerendag Museum en een ruimte voor de wisselexposities die straks worden gehouden. Verder heeft Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden een eigen plek in het gebouw gekregen. Ook is er een gezamenlijke keuken en zijn er gezamenlijke toiletten”.

Zonnepanelen

Daar is het niet bij gebleven. Hereijgers vertelt dat ook het dak van De Karkooi is vervangen. “Hier komen nog zonnepanelen op te liggen. Verder hopen we in het najaar we de voorkant van het gebouw te kunnen aanpakken. We willen bijvoorbeeld graag nog een terrasachtig iets met een tuin erbij realiseren”.

Samen

Er is dus nog voldoende werk aan de winkel, maar dat is de vrijwilligersploeg die de verbouwing van De Karkooi op zich heeft genomen, ook al bestaat zij uit slechts twaalf personen. “Daarvan kun je een man of vier tot de echte ‘diehards’ rekenen”, weet Wil Hereijgers. Zelf is hij vijf dagen per week op de locatie te vinden. “Alle arbeid hier hebben we met de hele club samen verricht. Zelf heb ik getegeld, gemetseld, gestukadoord en gevoegd. Ik heb hier gewoon een volledige baan aan. Anderen hebben geholpen door spullen aan te geven, maar dat is net zo belangrijk. Alleen kun je immers niets. De tijd die we inmiddels in De Karkooi hebben gestoken? Die is niet meer in uren uit te drukken”.

Koffie

De leden van de vrijwilligersploeg hebben er echter grote schik in, zo maakt hij duidelijk. “Zeker, het is veel werk voor zo’n klein groepje, maar we doen het graag. Ons clubje telt drie betrekkelijk jonge mensen, maar er lopen ook tachtigers tussen. Daar moet je zuinig op zijn”. Het sociale aspect is volgens Wil Hereijgers zeker zo belangrijk. “Eén vrijwilliger is in een rolstoel beland en komt nu regelmatig een bakje koffie drinken. Dat is fijn om te zien en ook logisch: hij heeft er altijd bij gehoord en hoort er ook nu nog steeds bij”.

Boerendag Museum

Zoals gezegd is het gebouw naar verwachting aan het einde van het jaar gebruiksklaar. De heemkundige kring kan in overleg met het bestuur van de Stichting Boerendag dan snel haar intrek nemen in de voor haar bestemde ruimte. “In augustus hopen we te kunnen starten met de inrichting van het Boerendag Museum”, aldus Wil Hereijgers. “Een flinke klus, want voor de vaste tentoonstelling willen we onder meer een kamer van vroeger, een keuken van vroeger en een ouderwetse koeienstal inrichten. Voordat het Boerendag Museum echt klaar is, zijn we denk ik al gauw een jaar verder”.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>