Een participatietraject moet leiden tot  succesvolle toekomstscenario’s voor het gebouw.
Een participatietraject moet leiden tot succesvolle toekomstscenario’s voor het gebouw. Foto: Addo Sprangers

De Nieuwe Schroef: Zunderts culturele hotspot van de toekomst?

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Sluit het gebouw van CultuurCentrum De Schroef totdat er een besluit is genomen over een structurele oplossing voor het pand in plaats van het tot 1 juni 2021 tijdelijk open te houden, zorg voor een ingrijpende verbouwing op basis van eisen van deskundigen en (potentiële) gebruikers, én draag het gebouw over aan bijvoorbeeld het bedrijf dat de verbouwing gaat uitvoeren. Dat zijn in een notendop de adviezen van het Cultuurplatform Zundert aan de Gemeente Zundert met betrekking tot de toekomst van De Schroef als culturele hotspot van Zundert.

In een schrijven aan het college zetten Judith Kuijpers en Peter Dictus, bestuursleden van Stichting Cultuurplatform Zundert, hun bevindingen uiteen. Beknopt, want het tweetal nodigt het culturele veld van Zundert uit om vooral te reageren, zodat een eventueel akkoord met de adviezen of aanvullingen daarop kunnen worden meegenomen in het door het Zundertse college aangekondigde participatietraject rondom De Schroef. Door samen te werken met (potentiële) gebruikers van de ruimte en geïnteresseerden hoopt de Gemeente Zundert te komen tot succesvolle toekomstscenario’s voor het gebouw. De intentie is om rond de zomer tot een (voorlopig) programma van eisen te komen.

Voorschot

Met de brief aan het college neemt het Cultuurplatform Zundert hier alvast een voorschot op. Namens het Cultuurplatform Zundert maken Kuijpers en Dictus het college hierin duidelijk veel kansen te zien voor het gebouw, hetzij ineen culturele functie, hetzij als multifunctioneel ontmoetingscentrum met functies voor cultuur, horeca en maatschappelijke partners, en als vergaderlocatie.

Locatie

Vanuit de traditie van het culturele leven in Zundert zegt het tweetal zich te kunnen voorstellen dat er behoefte is aan een beschikbare, betaalbare en moderne accommodatie met presentatie- en repetitiefaciliteiten voor met name podiumkunsten. Het ligt volgens Kuijpers en Dictus voor de hand dat, vanwege het karakteristieke gebouw en de centrale ligging, hierbij wordt gekozen voor een ‘nieuw’ cultureel centrum op de huidige locatie. Samenwerking met een (para)commerciële horeca-uitbater moet op voorhand echter niet worden uitgesloten, stelt het tweetal namens het Cultuurplatform Zundert: “Wij vinden dat in dit stadium elk alternatief moet worden onderzocht”.

De Nieuwe Schroef

Kuijpers en Dictus pleiten in hun brief aan burgemeester en wethouders voor ‘een nieuwe aanpak op een oude plek’. Met als werktitel ‘De Nieuwe Schroef’ heeft het Cultuurplatform Zundert een plan van aanpak klaarliggen voor de realisatie van een hernieuwd cultureel centrum, melden zij. Het is de bedoeling dat De Nieuwe Schroef straks een combinatie van oude en nieuwe activiteiten, functies en gebruikers huisvest. Zo moeten professionele en lokale partijen uit het culturele veld er zich kunnen presenteren. Daarnaast dienen er bijvoorbeeld ruimtes te zijn waar kan worden gerepeteerd en vergaderd. Ook is er voorzien in ruimte voor horeca, (steunpunt) bibliotheek, een ontmoetingsplek voor ‘kwetsbare’ groepen en flexibele werkplekken. Daarnaast moeten bijvoorbeeld aan Corso Zundert gerelateerde activiteiten in De Nieuwe Schroef kunnen plaatsvinden.

Uitgangspunten

Cultuurplatform Zundert heeft een aantal uitgangspunten geformuleerd die hierbij zouden moeten gelden. Zo dient het goede doel te allen tijde leidend te zijn. Hiernaast zijn de beheerslasten (kosten gebouw, onderhoud en personeelskosten beheer) voor rekening van de Gemeente Zundert (aangevuld met bovenlokale middelen) of voor een uitvoerende stichting die hiertoe door de overheden wordt uitgerust. De uitvoering van het centraal beheer komt in het door het Cultuurplatform Zundert geschetste scenario voor rekening van een overkoepelende stichting die ook de eindverantwoordelijkheid draagt voor beheer en exploitatie, óók in het geval van een samenwerking met een commerciële horecapachter. Een ander uitgangspunt is dat de Gemeente Zundert significant en structureel bijdraagt aan de exploitatie, ten minste door het financieren van de beheerslasten zoals hierboven omschreven. Verder moeten niet voorziene activiteiten, zoals verhuringen aan derden, altijd ten minste kostendekkend zijn. ‘Last but not least’ geldt als uitgangspunt dat de uitvoering van het dagelijks beheer, onder leiding van de centraal beheerder, deels voor rekening van de gebruikers en ‘bewoners’ van het gebouw zelf komt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief