Afbeelding

Aantal jonge huizenkopers stijgt explosief tijdens coronacrisis

Door: Peter Houtepen Economie

ZUNDERT - Het aantal jonge huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar is sinds de coronacrisis - van maart tot en met mei - met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. 

Het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in de leeftijd tot 25 jaar is de afgelopen drie maanden zelfs met bijna 150 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Lage rente

De sterke toename is volgens De Hypotheker opmerkelijk, omdat starters het juist erg moeilijk hebben op de huizenmarkt. Nu het aanbod aan woningen sinds het begin van de crisis toeneemt en de woningmarkt langzaam lijkt te stabiliseren, vinden steeds meer starters hun weg naar de huizenmarkt. Ook willen zij profiteren van de lage rente, nu de bodem van de hypotheekrente bereikt lijkt te zijn. De opmars van deze groep huizenkopers is volgens De Hypotheker mede te danken aan de financiële steun die zij krijgen van hun ouders.

Starterslening

Een positief signaal is dat het aantal aangevraagde startersleningen in de afgelopen drie maanden een lichte stijging laat zien. Zo meldt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) dat veel gemeenten hogere koopprijsgrenzen hebben doorgevoerd vanwege de stijgende huizenprijzen. Daarnaast overwegen steeds meer gemeenten de starterslening opnieuw beschikbaar te stellen, waardoor meer starters net dat extra steuntje in de rug kunnen krijgen bij het kopen van hun eerste huis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief